U trendu

Danas je “Dan mrmota”: Evo šta je legendarni Fil predvideo, stiže li rano proleće?

Legendarni mrmot „Panksatoni Fil“ nije uspeo da vidi sopstvenu senku i predvideo je rano proleće ove godine, ili makar tako kažu lokalni zvaničnici koji su ovu životinju uveli u tradiciju svakog 2. februara.

Godišnje obeležavanje Dana mrmota svake godine dovodi hiljade ljudi u grad Panksatoni u Pensilvaniji. Lokalni zvaničnici nose cilindre i svečane dugačke kapute i prave predstavu, u kojoj izvode čuvenog glodara iz njegove jazbine kako bi dobili njegovu „prognozu“.

Manifestacija se održava posle svitanja, oko 7:15 po lokalnom vremenu, ali svečanosti počinju već u pola četiri ujutru uz zabavu i vatromet. Kako se navodi na sajtu organizatora, tradicija traženja vremenske prognoze od mrmota, velikog glodara i člana porodice veverica, počela je u ovom gradu 1886. Poreklo vodi iz hrišćanskih i paganskih obreda u Evropi, prenosi „Glas Amerike“.

Paganski ritual označavao je pola puta između zimske kratkodnevice i prolećne ravnodnevice. U hrišćanskoj tradiciji, praznik Sretenje je bio kada bi crkva delila sveće za ostatak zime i to je preraslo u predviđanje koliko će zima još trajati.

Istoričari kažu da su Nemci započeli tradiciju uključivanja životinje u proces predviđanja, koristeći ježa, životinju uobičajenu u delovima Evrope. Nemci koji su došli u istočne delove Sjedinjenih Država, gde nema ježeva, preuzeli su tradiciju, ali uz mrmota.

Iako su tradicija i proslava koja ga prati izdržala test vremena, mrmot nije imao dobar uspeh u preciznom predviđanju zimskog vremena. Nacionalna uprava za okeane i atmosferu izveštava da je Panksatoni Fil „pogodio“ samo četiri puta u poslednjih 10 godina.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar