Danas je Sveti Prokopije

– Danas je praznik Sveti velikomučenik Prokopije.

Rođen je u Jerusalimu od oca hrišćanina i majke naznaboške.
Po očevoj smrti, majka ga je vaspitavala u duhu idolopoklonstva, pa je u vojničkoj službi kod Dioklecijana dostigao čin vojvode.
Progonio je hrišćane i na jednom takvom zadatku na putu prema Aleksandriji desio se u noći jak zemljotres, a vojvodi se javio Gospod i pokazao krst na nebu. Od tog trenutka, ceo njegov život postao je borba za krst i hrišćanstvo. 
Kada je zbog toga dospeo u tamnicu, javio mu se ponovo Gospod i krstio ga imenom Prokopije. Neznabošci su tada bacili u tamnicu i dvanaest hrišćanki koje je Prokopije učio veri Hristovoj i tome kako će primiti mučenički venac. 
Zato se u činu venčanja spominje i sveti Prokopije. Ove žene strašno su mučene, a Prokopijeva majka, gledajući njihove muke i hrabrost, primila je krštenje i svih trinaest žena je pogubljeno. 
Sveti Prokopije posečen je 21. jula 303. godine u Kesariji palestinskoj.
U Nišu je u prednemanjićko doba postojao manastir Svetog Prokopija, u kome se čuvala ruka svetitelja. 
Svetinja je kasnije, kad su Turci zauzeli Niš, prenesena u Prokuplje, koje je i dobilo ime po ovom mučeniku. 
U nekim srpskim krajevima smatra se da je ovaj dan pogodan za svadbe, jer Sveti Prokopije pohodi i blagosilja mladence. Na taj se dan izbegava kopanje, čak i sahranjivanje. Takođe se nije kupalo u rekama i jezerima. 
U starini su Srbi rudari smatrali ovog svetitelja svojim patronom. Smatra se i zaštitnikom dece. 
Po svim srpskim krajevima postoje razni običaji i verovanja u vezi s ovim praznikom i pridaje mu se veliki značaj, iako nije upisan crvenim slovom u kalendar.

 

 

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.