Danas je Svetski dan KNEDLI – prvi put se obeležava

Svetski dan knedli biće danas prvi put obeležen, a uspostavljen je na inicijativu koja je pre skoro mesec dana pokrenuta iz Srbije i koju su podržali ljubitelji ovog tradicionalnog jela iz čak 41 zemalja širom sveta.

Cilj je Svetskog dana knedli da ih očuva u njihovom tradicionalnom obliku, a to su one sa šljivama, ali i da motiviše sve koji se bave pravljenjem knedli da nastave da smišljaju nove vrste.

Tri su simbolike vezane za datum koji je odabran kao Dan knedli. Prva je da je ovo vreme kada šljive sazrevaju pa se septembar generalno može smatrati mesecom knedli, drugo dve knedle jedna do druge imaju oblik broja osam (8) i treće, kada se broj osam postavi u horizontalni položaj dobijamo znak za beskonačnost.

Ljubitelji knedli iz Beograda, kako je saopštio proizvođač „Ferdinand knedle“, pokrenuli su inicijativu da se u uspostavi Svetski dan knedli, a putem peticije koja je pokrenuta na Instagramu i Fejsbuku.

Za samo 10 dana više od 1.700 komentara podrške iz čak 41 zemlje širom planete pridružilo se ideji.

Tako će knedle, kao jedno od jela sa najdužom tradicijom na svetu, sutra prvi put „stati rame uz rame“ sa svim jelima i napicima koji su svoje dane upisali u svetskom kalendaru.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.