Dečak Motor i devojčica Svećica

Da li je preterano postojanje zakona o davanju imena deci? U slučaju Hondurasa čini se da je njegovo postojanje sasvim opravdano. U poslednje vreme je primećena prava manija u davanju bizarnih imena deci, tako da je vlada odlučila da da zavede red i spreči pojavu.

Kako bi se vama svidelo da se zovete Motor Martinez ili Blatobran? A šta kažete na Golf Dizel ili Svećicu? Kada uzmete u obzir ovakva imena, zaključak je da vlada brani decu i njihova prava, oslobađajući ih balasta, blago rečeno, nebuloznih imena. Niko ne ume da objasni otkud ta „automobilska“ manija u davanju imena, ali novi zakon je jasan: najstrožije se zabranjuje upisivanje u knjige rođenih dece sa ekstravagantnim ili uvredljivim imenima, a deci koja takva imena već imaju omogućuje se da svoje roditelje tuže.

„Nesumnjivo da su imena kao Bujia (Svećica) ili Or Llanta de Milagro (Čudesna Guma) veliko breme za osobu koja mora da ih nosi čitavog života“, izjavljuju predstavnici vlade, pojašnjavajući motive donošenja zakona.

Posebno blesava imena imaju deca u pokrajini Gracias a Dios, u Istočnom Hondurasu, gde se deci vrlo često daju imena po delovima za automobile. Zato je tamo i moguće da se mladić po imenu Motor Martinez oženi devojkom koja se zove Akumulator ili Svećica.

Donošenje zakona nije bilo motivisano samo „automobilskim“ imenima, već i onima koja su data po poznatim ličnostima, tako da će na nekim sledećim izborima u Hondurasu glasati i Bill Clinton i Ronald Reagan. Upravo su ova dva imena uočena u biračkim spiskovima ove južnoameričke zemlje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.