Dečak u pesku pronašao gnezdo sa 11 jaja starih 66 miliona godina! (foto)

Jedan desetogodišnjak iz Kine, inače zaljubljenik u nauku, otkrio je, dok se igrao, fosilizovane ostatke gnezda dinosaurusa sa 11 jaja.

Dečak Džang Jangce je rekao da je najpre primetio nešto čudno u pesku i da je ubrzo, pošto je bolje pogledao, shvatio da bi to moglo biti jaje dinosaurusa. U prepoznavanju mu je pomoglo to što je redovno obilazio muzeje u kojima su izloženi ostaci tela dinosaurusa i njihovih jaja.

Stručnjaci su potvrdili njegov nalaz i iskopali još deset jaja u blizini. Naveli su da veruju da su jaja, koja su u proseku dugačka deset santimetara, stara oko 66 miliona godina, prenosi RTS.

Gnezdo s jajima, dečak je pronašao u društvu majke, koja ga je odvela da se igra na nasipu na reci Dong, u gradu Hejuan, koji se nalazi u provinciji Guangdung.

„Kada sam primetio nešto čudno, prvo sam mislio da je stena sa išaranim krugovima ili školjka. Onda sam pozvao majku“, rekao je Džang za lokalne medije.

Majka je odmah obavestila policiju i predstavnike lokalne vlasti a ubrzo su stigli i stručnjaci koji su potvrdili da je zaista reč o jajima dinosaurusa i odneli ih u muzej na dalja ispitivanja, preneo je portal dailymail.co.uk.

Džangova majka je izjavila da dečak voli nauku, da ga posebno interesuju dinosaurusi i da je pročitao mnogo knjiga o njima.

Inače, grad Hejuan, koji ima tri miliona stanovnika, poznat je i kao „kineski dom dinosaurusa“, pošto su otkrića njihovih ostataka kao i jaja brojna i česta na njehovoj teritoriji.

Od 1996. godine, pronađeno je više od 17.000 jaja dinosaurusa, a muzej Hejuana poseduje njih 10.008, što je najveća kolekcija te vrste na svetu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.