Dejvid Linč piše autobiografiju

Foto: Beta

Poznati američki reditelj Dejvid Linč počeo je da piše svoju autobiografiju čije se objavljivanje očekuje 2017. godine, saopštila je danas jedna njujorška izdavačka kuća.

Linč (69) će sarađivati s prijateljicom, novinarkom Kristin Mekena, na delu „Life and Work“, koje će se oslanjati i na njene intervjue Linčovih prijatelja, članova porodice i filmskih kolega.

Reditelj, koji pored rada na filmu, i slika, vaja i komponuje muziku, svoje stvaralaštvo definiše kao intuitivno istraživanje „drugog ja“, snova, strahovanja i predrasuda, koja nisu očigledna na prvi pogled. Intuiciju definiše kao integralni sklop intelekta i emocije, razmišljanja i osećanja.

Muzika u njegovim filmovima je veoma pažljivo izabrana i često kreirana za svaki film, na bazi montaže i ritma sekvenci slika.

Linč je svoj prvi dugometražni film snimio 1977. godine inspirisan iskustvima jedne nasilne četvrti u Filadelfiji, gradu u kome je živeo kao mladić. Film „Glava za brisanje“ ubrzo kupuje Ben Barenholc, jedan od glavnih distributera alternativnih i andergraund filmskih ostvarenja. Film je ubrzo postao kultno ostvarenje ljubitelja te vrste filma.

Njegovi najpoznatiji filmovi su „Čovek slon“ (1980), „Dina“ (1984), „Plavi somot“ (1986), „Divlji u srcu“ (1990), „Izgubljeni autoput“ (1997), „Bulevar zvezda“ (2001) i „Unutrašnje carstvo“ (2006), kao i kultna TV serija „Tvin piks“.

(Beta)

Ostavite komentar

Ostavite komentar