U trendu

Deset veličanstvenih

Čak i u automobilskoj industriji, u kojoj je svaki novi model bolji od prethodnog, staro je ponekad bolje od svega što će novo ikada doneti. Evo deset najskupljih primeraka koje su i najbogatiji sanjali.

Mercedes W196 iz 1954. godine zovu još svetim gralom trkačkih automobila. Prvi put je predstavljen na Velikoj trci Francuske 1954. godine i napravio je senzaciju u svetu konstruktora, a godinama je dominirao i Formulom 1. U zasluženu penziju otišao je početkom osamdesetih. Auto je kasnije prodat za nekoliko miliona dolara, ali je njegova druga prodaja, 1990. godine, dosegla vrtoglavih 24 miliona dolara.

Ferari 250 GTO iz 1962. omiljen je ne samo kod kolekcionara već i kod zvezda šou-biznisa. On je aerodinamičan, seksi, zahteva pažnju, ogroman novac za održavanje i popravke i još veću privrženost, nežnost i ljubav. Možda zato što je to najređi ferari u istoriji ove fabrike. U svetu postoji samo 40 primeraka. Koštao bi 16,6 miliona dolara.

Bugati rojal 41 iz 1931. godine predstavlja luksuzan primerak. Izrađen je od najfinijeg drveta, metala i kože, a namenjen isključivo bogatoj klijenteli, koju je impresionirao ne samo luksuznim detaljima već i veličinom, pošto je dugačak skoro pet metara i težak čak tri i po tone. Kada je proizveden, kola su mogla da se kupe i za nekoliko stotina dolara, a on je koštao neverovatne 42.000 dolara! Današnja cena je 8,7 miliona dolara.

Ferari 330 TRILM iz 1962. godine najsnažniji je iz serije testarosa. Bio je namenjen trkama na Le Manu. Posle pobede na toj trci 1962. godine, model je prodat drugom timu. Od tada je menjao vlasnike, da bi se pojavio, kompletno restauriran, pre dve godine – na aukciji je dosegao cenu od 6,5 miliona dolara.

Alfa romeo tipo B iz 1932. godine konstruisan je kao prvi jednosed za trke Formule 1. Te sezone ovaj model dominirao je prvenstvom i ostvario pet pobeda. Napravljeno je samo šest ovih modela, a cena je 5,6 miliona dolara.

Šelbi kobra dejtona kupe iz 1964. godine, čuveni automobil Kerola Šelbija, bio je odgovor na dominantni ferari 250 GTO. Prvi od šest napravljenih modela decenijama je menjao vlasnike, sve dok pre tri godine nije postao ponos u kolekciji prebogatog doktora Frederika Simeona, koji ga je platio 4,4 miliona dolara.

Alfa romeo 8C 2900 iz 1937. godine delo je čuvenih Enca Ferarija i Vitorija Janoa, koji su ga napravili za gran pri trke tridesetih godina. Na aukciji u „Kristiju“ 1992. godine desegnuo je cenu od 4,07 miliona dolara.

Mercedes benc 540K iz 1937. godine bio je glavna atrakcija Sajma automobila u Berlinu i očarao je holivudskog magnata Džeka Vornera, koji ga je kupio. Napravljeno je samo 26 primeraka, a cena mu je oko tri miliona dolara.

Alfa romeo 8C 2300 monca spajder iz 1933. godine čuven je po tome što su se konstruktori pomučili da ovaj lepotan ne izgleda dobro samo spolja već i iznutra. Bio je ljubimac profesionalnih trkača, koji su ga kupovali za sebe i u slobodno vreme se međusobno trkali. Na aukciji pre dve godine prodat je za 2,53 miliona dolara.

Ferari 860 monca iz 1956. godine najmoćniji je četvorocilindrični model koji je Ferari ikada napravio. Sa njim je slavni Fanđo pobedio na Svetskom šampionatu u Sebringu. Ovaj primerak ima samo dva „brata“, a dostigao je 2,5 miliona dolara na aukciji avgusta prošle godine.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.