U trendu

Devojčica preminula jer roditelji ne veruju u AIDS

Jedna desetogodišnja devojčica iz Sankt Peterburga preminula je 27. avgusta od posledica side, nakon što su njeni roditelji odbili terapiju.

Njen otac je pravoslavni sveštenik koji ne veruje u postojanje virusa HIV-a, pa je zabranio lekarima da započnu terapiju protiv bolesti iz verskih razloga.

Aktivisti, ali i sud su mesecima pokušavali da spasu devojčicu, čiji identitet nije objavljen u javnosti, ali u tome nisu uspeli jer je porodica ta koja mora zvanično da odobri početak terapije.

Sveštenik i njegova žena veruju da lekovi i savremeni metodi terapije uzrokuju “više štete nego koristi“, piše “Rosbalt.

Malena Kristina je usvojena, a roditelji su u procesu usvajanja znali da je devojčica rođena sa virusom HIV-a. Ova porodica je usvojila još sedmoro dece sa različitim bolestima kojima takođe odbija da daje terapiju. Pre godinu dana tužilac je naložio roditeljima da započnu sa terapijom i hospitalizuju devojčicu. Nažalost, bilo je kasno.

Inače, Ruska pravoslavna crkva ne poriče postojanje HIV-a/side. Uloga crkve je da se bori protiv širenja virusa i HIV se objašnjava kao jedno od „najozbiljnijih oboljenja sa kojima se suočavaju zemlje Komonvelta“.

“Stav crkve je realan. Odbacujemo one koji su protiv terapije“, rekao je arhiepiskop Maksim Pletnjev, a prenose mediji.

1 komentar
  1. Skandal

    A da zmija govori i da nevina rodi, to veruje, to je skroz realno. Ko mu dade jadno dete na staranje…

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike