U trendu

Divlji lepotani

Prijateljstvo između čoveka i konja traje dugo. Konj je oduvek smatran za prelepu, plemenitu i inteligentnu životinju. Danas se uglavnom koristi kao tovarna, tegleća i jahaća snaga. Od brojnih rasa koje se razlikuju po veličini, izgledu i nameni, sigurno su najpoznatiji arapski konji i neke engleske pasmine namenjene trkama koje su plod upornog ukrštanja i oplemenjivanja rasa.

Kad je reč o poreklu konja, može se reći da njegova istorija počinje Eohipusom, malom životinjom veličine današnje lasice, koja je živela po močvarnim šumama Evrope i zapadne Amerike. Međutim, s vremenom su se klimatski uslovi izmenili, močvare isušile, zemlja je postala tvrđa, a drveće je izraslo tamo gde ga ranije nije bilo. Shodno tome, i Eohipus se iz naraštaja u naraštaj menjao i toliko izmenio da su mu naučnici dali ime Mezohipus, što znači „međukonj“. On je bio velik kao današnji krupniji ovčarski pas. U daljoj evoluciji konji su postajali sve krupniji i poprimali izgled ovih koje danas poznajemo.

Brojne domaće pasmine konja danas su rasprostranjene na svim prostorima Zemljine kugle koji se nalaze južno od Arktika, počev od malog šetlandskog ponija, pa sve do džinovskog konja za vuču, engleske pasmine. Smatra se da su svi nastali od jedne, dve ili tri posebne divlje vrste. Jedna od tih vrsta je i divlji konj koji i danas živi u unutrašnjosti Azije na rusko-kineskoj granici.

U Evropi još uvek ima rasa i mesta gde se konji odgajaju u divljim ili poludivljim uslovima, u krdima koja su uglavnom prepuštena sama sebi – bar naizgled. Jedna od takvih vrsta je i konj iz Kamarge. Poreklo mu je još uvek nedovoljno istraženo, ali su mnogi mišljenja da je prvi uzgajivač bio upravo Julije Cezar, koji je ostao zadivljen izdržljivošću i lepotom pastuva koji su pasli po tim močvarama. Ta vrsta je zvanično priznata tek 1978. godine, a najbrojnija je na ušću Rone. Naizgled slobodni i prepušteni divljini, oni su danas ipak pod stalnim nadzorom sve brojnijih odgajivača, i to ne samo u Francuskoj već i u Italiji, gde se u nacionalnom parku u blizini Ferare uzgaja rasa koja je najbliži rođak konjima iz Kamarge.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.