Dokumentarci o herojima na Paliću

Pet dokumentarnih filmova o požrtvovanju običnih ljudi u ratovima tokom raspada Jugoslavije 1990-ih godina, posvećenih pomirenju Srbije, i Bosne i Hercegovine, biće prikazano od 18. do 24. jula na Festivalu evropskog filma na Paliću kod Subotice.

Biće prikazani filmovi „Heroji bitke za ranjenike“ Aleksandra Reljića, „Apostoli dobra“ Maje Leđenac i Željke Mihaljević, „Znam šta je ofsajd“ Arijane Saračević Helać i Darka Špera, „Komšije“ Mirhe Dedić i „Nisu ćutali“ Norberta Šinkovića, Branislave Opranović, Darka Špera i Maje Leđenac.

Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Dinko Gruhonjić rekao je agenciji Beta da su filmovi inspirisani stradanjem Srđana Aleksića koga su srpski rezervisti ubili u Trebinju 1993. godine kada je pokušao da odbrani Bošnjaka Alena Galovića.

„Bili smo sigurni da takvih pozitivnih primera ljudskosti ima još, ali da te priče nisu ispričane, u velikoj meri jer se kontekst devedesetih nije promenio, a i zato što i danas živimo u nečemu što se može zvati ‘zaleđenim sukobom’ „, rekao je Gruhonjić.

Istakao je da pozitivni primeri ljudskosti mogu da doprinesu pomirenju država i naroda na prostoru bivše Jugoslavije.

„Smatramo i da je dosta bilo priča o optuženima i osuđenima za ratne zločine koji se neprestano u javnosti i vodećim medijima u regionu pojavljuju kao nekakvi heroji, a ne kao zlikovci, što suštinski jesu“, rekao je Gruhonjić.

Autor Aleksandar Reljić rekao je da je za njega bilo neverovatno saznanje da do sada niko nije pisao o doktorki Dušanki Vujasić iz Beograda koja je u vreme rata ostala u Domu zdravlja u Goraždu da bi pomagala ranjenicima.

Njegov film posvećen je i „urbanoj legendi“ Predragu Daciću iz Goražda, za koga su svi mislili da će biti komandant paravojne jedinice, ali se on na samom početku rata prijavio da radi kao volonter u bolnici.

„Doktorka Vujasić i Pero su poginuli, a u filmu ‘Heroji bitke za ranjenike’ pokušao sam da ih prikažem kao prave heroje, jer oni to i jesu, za razliku od onih o kojima se poslednjih 25 godina trovala javnost“, rekao je Reljić.

Autor Darko Šper rekao je da je da su svi filmovi potresni, da predstavljaju dokument tog vremena, kako bi mladi koje ti ratovi nisu pogodili, uvideli prave vrednosti i da danas može da se živi drugačije i bolje.

Njegov film je o sportistima koji su i u vreme rata nastavili da neguju prijateljstva i održavaju čvrste veze stvorene u vreme dok su igrali za košarkašku reprezentaciju Jugoslavije.

Film govori o Mirzi Delibašiću, Draganu Kapičiću i drugim proslavljenim reprezentativcima, kao i o antiratnim protestima u Vojvodini protiv prisilnog slanja rezervista u rat u BiH i Hrvatskoj, i o pojedincima koji su odbili da na nišanu drže dojučerašnje komšije.

Filmovi su snimljeni u koprodukciji Nezavisnog društva novinara Vojvodine i Udruženja BH novinari, kao deo serije „Živeti zajedno“, koji je finansiran iz Medijskog fonda „Jačanje medijskih sloboda u Srbiji“ Delegacije EU u Srbiji, u partnerstvu sa nemačkom organizacijom Forum ZFD.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.