Dolazak na svet

Vreme kada ptići stižu na svet svakako je najinteresantnije. I tada se, međutim, mogu desiti razne neprijatnosti, npr. ne izlegu se svi ptići u potpunosti zdravi i spremni za dalji život. Zdravo i dobro odgajeno mladunče prvih dana pokazuje da je pravilno othranjeno; a šta raditi sa onim bolesnim? Najčešće se u takvim situacijama ne može mnogo učiniti – priroda će se sama, na jednostavan način, pobrinuti za to.

Najveći problem u proleće predstavlja vreme kada se ptice legu i izvode mlade. U takvim situacijama treba odmah intervenisati, pošto su najčešće u pitanju nasledne bolesti, oritoza i paratifus, koje roditelji prenose na potomstvo. Kod odraslih ptica ove bolesti se teško otkrivaju, jer ptice naoko izgledaju zdravo, a u suštini predstavljaju jezgro zaraze koja se uočava tek prilikom leženja i podizanja mladih. Ako se uoči da su ptići teško izašli iz jaja, da je ljuska posle leženja vlažna i da sadrži žućkastu sluz, a neretko se u njoj može naći i pupčana vrpca – to je najsigurniji znak da su roditelji zaraženi. Oboleli ptići žive kratko, guše su im tvrde i naduvene, neprekidno pište i roditelji ih ostavljaju, tako da brzo i uginu. Tek izlegle ptičice ne mogu se lečiti, ali se zato više pažnje mora pokloniti roditeljima, jer su oni opasne kliconoše. Lečenje obolelih ptica dosta je naporno i zahteva mnogo umešnosti i znanja. Ptice se obično leče antibioticima, koji se daju u mekoj hrani. Zaražene ptice trebalo bi odmah izdvojiti od zdravih primeraka, a kaveze, volijere i posude dezinfikovati. Pre lečenja, trebalo bi se svakako posavetovati s veterinarom.

Zato, kada kupujete mlade ptice, obavezno obratite pažnju na njihovo zdravstveno stanje, jer ćete jedino tako uspeti da izbegnete mnogobrojne komplikacije. Ako se ipak razbole, jer se i to dešava, najsigurnije da se odmah posavetujete s veterinarom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.