U trendu

Dosad neviđena i ekstremno smrtonosna zmija upala ljudima u kuću: Pogledajte kako su je svladali

Izuzetno retka i potencijalno smrtonosna albino kobra morala je da bude uklonjena iz kuće u Indiji nakon što je u nju ušla tokom jake kišne oluje. Susedi su 3. maja uočili bledu kobru kako se iz obližnjeg potoka uspinje i ulazi u prolaz pored kuće u Coimbatoreu u državi Tamil Nadu, u južnoj Indiji.

A 5-foot-long rare albino cobra was rescued from a residential area in Podanur, Coimbatore on Tuesday 2'nd May 2023,…

Posted by Wildlife & Nature Conservation Trust (WNCT) on Friday, May 5, 2023

Stručnjaci iz Udruženja za očuvanje divljih životinja i prirode (WNCT) kasnije su stigli i uhvatili zmiju, koja je zatim puštena u divljinu. Zmija duga je duga oko metar i po i identifikovana je kao albino indijska kobra (Naja naja), napisali su predstavnici WNCT-a na Fejsbuku. Ova vrsta, koja je takođe poznata kao kobra naočarka, smatra se jednom od „velike četiri“ vrste zmija koje su odgovorne za najveći broj slučajeva ugriza zmija u Indiji.

Albinizam je genetsko stanje koje sprečava životinje da proizvode pigment melanin, koji daje boju njihovoj koži, krznu, perju ili ljuskama. Recesivan je, što znači da oba roditelja moraju da poseduju gen i prenesu ga na svoje potomke. Albino životinjama takođe nedostaje pigmenta u šarenicama, što znači da imaju ružičaste ili crvene oči, što rezultira smanjenim vidom ili potpunim slepilom; štaviše, njihova je koža vrlo osetljiva na opekotine od sunca, prenosi Live Science.

The 5-foot long Albino Cobra, which was rescued by WNCT from Kurichi neighbourhood today (03/05/2023) was later released into the wild in the forest areas surrounding Mangarai, a small hamlet in Perianaickenpalayam block of Coimbatore, in the foothills of Anaikatti at around 8.00 pm. After the rescue, the albino cobra snake was taken to a safe location and assessed by experts to determine its condition. Once it was deemed healthy and fit for release, the snake was released into the wild. The forest areas surrounding Mangarai, where the snake was released, are known for their rich biodiversity and provide a suitable habitat for the snake to thrive.Releasing it into its natural habitat ensures that the snake can continue to live its life without any disturbance. It is also an essential step in the conservation of the species, as it helps maintain the ecological balance of the region.

Posted by Wildlife & Nature Conservation Trust (WNCT) on Wednesday, May 3, 2023

Kod zmija to nije nedostatak?

Za većinu životinja albinizam može biti smrtna presuda. Njihova bela boja ističe ih pred grabljivicama, što znači da mnogi umiru kao mladi u divljini. Ali veličina kobre iz Coimbatorea sugeriše da je potpuno odrasla i da na nju njeno stanje nije previše uticalo. Međutim, albinizam nije uvek nedostatak, barem za neke zmije. U studiji objavljenoj u februaru 2022. u časopisu Zoology, istraživači su koristili lažne zmije kako bi testirali jesu li bele ili albino zmije izložene većem riziku od ptica grabljivica od normalno obojenih jedinki. Rezultati su pokazali da albinizam nije povećao stopu smrti, verovatno zato što je njihova promena boje zbunila ptice, koje koriste šare kože zmija da ih identifikuju kao plen.

Bezbedno hvatanje zmije bilo je važno jer je ona vrlo otrovna. „Njihov otrov može uzrokovati paralizu, pa čak i smrt ako se ne leči odmah“, napisali su predstavnici WNCT-a. „Ključno je postupati s ovim zmijama s velikom pažnjom i stručnošću jer svaka greška može dovesti do teških posledica.“

Svake godine u Indiji umre između 81 000 i 138 000 ljudi zbog ugriza zmija, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije. Kobre takođe mogu da izazovu suve ugrize koji ne sadrže otrov. U novembru 2022. godine, osmogodišnji dečak u Indiji dobio je suvi ugriz od neidentifikovane vrste kobre pre nego što je u znak osvete ugrizao zmiju i ubio je, prenosi Klik.hr.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.