U trendu

Drveća u Škotskoj menjaju pol?

Jedno drvo u Velikoj Britaniji, za koje se veruje da je staro 5.000 godina, počelo je da menja pol, što je veoma „retka i neubičajena pojava“ koju naučnici još uvek ne mogu u potpunosti da rastumače.

Hiljadama godina unazad, Fortingalova tisa (Taxus bačata), u centralnoj Škotskoj, bila je muško drvo, ali je odnedavno počela da menja pol, što se može zaključiti po tome što je krenula da rađa bobice.

„Ovo se retko dešava. Retka i neuobičajena pojava koja nije u potpunosti objašnjena“, kazao je botaničar Maks Kolmen sa Kraljevske botaničke bašte u Edinburgu, koji je prvi uočio plodove na četinaru.

„Pretpostavlja se da je poremećena ravnoteža komponenti nalik hormonima dovela do promene pola. Jedan od faktora koji je mogao da izazove ovu promenu je ekološki stres“, napomenuo je on, prenosi AFP.

Urpkos svemu, drvo i dalje deluje zdravo, naveo je škotski botaničar, dodavši da će vremešno stablo ubuduće biti predmet pomnog posmatranja radi eventualnih novih promena.

Pomenuta tisa se nalazi u jednom starom voćnjaku, u selu Fortingalu, u Pertširu. Njegovu starost je teško utvrditi jer je srž stabla odavno istrulela.

Naučnici su starost Fortingalove tise procenili tako što su uporedili njene sadašnje mere sa merama sačinjenih tokom 18. veka.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.