Džin sa Tasmanije

Običaj je da se za vreme novogodišnjih i božićnih praznika kiti jelka. Stavljaju se raznorazne kugle, svećice i trake i svi uživaju u nesvakidašnjem svetlucavom prizoru, a on je svake godine drugačiji.

Kite se jelke po kućama, one velike na ulicama i po trgovima širom sveta, a svi nastoje da postignu jedno – da njihova ovogodišnja jelka bude lepša od ostalih; i ne samo lepša već i veća. Tako je i ove godine okićena najveća jelka na svetu, i to baš u dalekoj Australiji. Naime, australijski konzervacionisti okitili su jelku za koju tvrde da je najveća živa jelka na svetu.

Jelka Eukaliptus regnans visoka je čak 84 metra, a nalazi se usred šume Stiks na Tasmaniji. S obzirom na njenu veličinu, trebalo je upotrebiti i znatan broj ukrasa da bi se ona okitila, i to ni manje ni više nego 3.000 svetiljki i ukrasa. Sve to učinjeno je u okviru zajedničke kampanje dveju organizacija za očuvanje prirodne sredine – „Grinpis“ i udruženja „Vajldernes“. Kampanja je organizovana protiv seče šuma i za očuvanje prirode.

Za kićenje ovog kolosa od jelke bio je potreban veliki broj ukrasa – samo kićenje trajalo je nekoliko dana – ali i predani rad određenog broja ljudi koji umeju da se penju. Zamislite samo kako je izgledalo postaviti zvezdu na vrh jelke visoke 84 metra; to sigurno nije za one koji se plaše visine. Kada je sve bilo okićeno i završeno, ostalo je samo osećanje neverovatnog zadovoljstva svih učesnika projekta, ali i ushićenje i divljenje svih onih znatiželjnika koji su uspeli da vide ovo neverovatno čudo.

Ko posle da kaže da decembarski praznici nisu neverovatni?! Tako će Australijanci ove zime moći da uživaju u svojoj najvećoj jelki na svetu. Ona će sigurno trajati duže nego one posečene, a samim tim pružati i mnogo veće zadovoljstvo, kako članovima „Grinpisa“, tako i običnom stanovništvu, a naročito deci.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.