U trendu

Evo kako će Zemlja izgledati za 250 miliona godina: Jedna stvar bi mogla da bude problematična

Uzbudljivi vizualni prikazi na Jutjubu pružaju nam uvid u moguću budućnost naše planete. Jedan takav video predstavlja spektakularnu sliku Zemlje za 250 miliona godina. Ova vizija daleke budućnosti otkriva fascinantne promene koje će se dogoditi na kontinentima.

Jedan takav video objavio je Insider Tech pre skoro šest godina, ali snimci ponovo su se popularizovali zbog društvenih mreža. Video je pogledalo preko 8,4 miliona ljudi.

Prema ovom prikazu, kontinenti će se ponovno spojiti, stvarajući novi superkontinent. Ovaj proces, poznat kao pangaeansko ponovno sjedinjenje, predstavlja hipotetski scenario u kojem će se svi kontinenti spojiti kao što su to bili pre milionima godina u superkontinentu Pangei.

Velike promene

Očekuje se da će ovo buduće sjedinjenje kontinenata izazvati dramatične promene u klimi, okeanskim strujama i ekosistemima. Novi kopneni obrisi stvoriće potpuno nove habitate za biljke i životinje, potencijalno dovodeći do evolucijskih promena i pojave novih vrsta.

Uprkos ovoj uzbudljivoj viziji, važno je napomenuti da su ove projekcije zasnovane na geološkim modelima i teorijama. Zemljina istorija je dinamičan proces promene i evolucije, a stvarne promene na tako dugim vremenskim razmacima često su složene i teško predvidljive.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)