najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Evropski sud presudio: Poslodavac ima pravo da pregleda vaše privatne poruke

Evropski sud za ljudska prava presudio je da kompanije imaju pravo da nadgledaju privatne poruke svojih zaposlenih, uključujući i one sa popularne aplikacije WhatsApp.

Evropski sud za ljudska prava presudio je tako vezano uz slučaj rumunskog inženjera, koji je dobio otkaz jer je koristio Yahoo Messenger ne samo u poslovne svrhe, nego i da bi komunicirao sa svojom verenicom i bratom, prenosi Independent.

Sud se složio sa poslodavcem u obrazloženju da „nije nerazumno da poslodavac želi i ima pravo da proveri da li njegovi zaposleni izvršavaju svoje obaveze za vreme radnog vremena“.

Sudija je odbacio argumente zaposlenog, da je prekršeno njegovo pravo na privatnost, tako što je proveravana njegova privatna komunikacija.

1 komentar
  1. Aleks

    Da li je poslodavac proveravao njegove privatne poruke sa njegovog privatnog telefona ili tableta, ili je službenik koristio službeni računar za privatne poruke? Razlika je ogromna. U drugom slučaju (službeni računar – privatne poruke u radno vreme) – zaposleni je majmun! U prvom slučaju (privatni telefon – privatni laptop/tablet) – ozbiljno kršenje ljudskih prava i pitanje je šta je sledeće?

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike