U trendu

Fosilizovani zubi pružaju nova otkrića o dinosaurusima u južnoj Kini

Fotografija prikazuje fosilizovani zub dinosaurusa (Dong Tianđian/Sinhua)

Kineski naučnici su potvrdili da su četiri velika zuba dinosaurusa otkrivena u provinciji Guangdong pripadala dinosaurusima iz grupe Tyrannosauroidea koja datira od pre 70 do 66 miliona godina, što ga čini najjužnijim fosilnim dokazom ovog taksona u Kini, piše Sinhua .

Četiri zuba se mogu pratiti do Mastrihtske faze, najnovije faze perioda Kasne krede. Tri od ovih primeraka je 2010. godine u gradu Sihui otkrio amater-entuzijasta za fosile koji ih je kasnije poklonio lokalnom muzeju. Drugi zub je pronašao jedan istraživač na gradilištu u glavnom gradu provincije Guangdžou 2020. godine i trenutno se nalazi u kolekciji Univerziteta Sun Jat-sen.

Tri zuba otkrivena u Sihuiju bila su izuzetno dobro očuvana, sa krunama koje prelaze 6 cm dužine, a fragment zuba pronađen u Guangdžou je dugačak 3,3 cm. Međutim, sva četiri fosila su pokazala slične morfološke karakteristike, uključujući nežno nazubljene ivice i glatku gleđ.

Ove karakteristike su u skladu sa onima zuba Tyrannosauroidea i razlikuju ih od onih uočenih kod drugih velikih dinosaurusa mesoždera,navodi se u istraživačkom članku nedavno objavljenom u međunarodnom časopisu Istraživanje doba Krede (Cretaceous Research).

Fotografija prikazuje fosilizovani zub dinosaurusa. (Fotografija Sing Lida/Sinhua)

Glavni autor Sing Lida, vanredni profesor na Kineskom univerzitetu za geonauke (Peking), rekao je da je Tyrannosauroidea dvonožni predatorski dinosaurus koji pokazuje značajne varijacije u veličini tela, što ga čini dominantnom grupom tokom srednjeg i kasnog perioda Krede. Tyrannosaurus rex, dužine preko 12 metara, predstavlja najveću i najpoznatiju vrstu unutar Tyrannosauroidea.

Međutim, u poređenju sa drugim zubima Tyrannosauroidea pronađenim u Kini, veličine četiri fosila su male.

Istraživački tim se suočava sa poteškoćama u preciznoj proceni dužine tela vlasnika zuba zbog nemogućnosti da se precizno odredi tačna lokacija zuba u ustima.

Konzervativna procena sugeriše da su vlasnici zuba bili dugački najmanje pet do šest metara, kaže Vang Dongao, član istraživačkog tima na Kineskom univerzitetu geonauka (Peking).

Fotografija prikazuje crtež vlasnika fosilizovanih zuba. (Huang Điali/Sinhua)

Nedostatak podataka o velikim fosilima dinosaurusa mesoždera u južnoj Kini rešen je otkrićem fosilnih zuba, koje „popunjava istaknutu ekološku prazninu za region i proširuje potvrđeni raspon tiranosauroida“, naveli su istraživači u studiji.

Zajedno sa prethodnim zapisima o fosilizovanim jajima dinosaurusa pronađenim u regionu, otkriće zuba takođe sugeriše da su razne vrste dinosaurusa napredovale u južnoj Kini pre masovnog izumiranja na kraju perioda Krede, rekao je Sing.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.