U trendu

Šta li će reći Francuzi: Kopija Ajfelove kule nikla na Kosovu!

Kopija Ajfelove kule uzdiže se u selu Janjevu u opštini Lipljan na Kosovu.

Mini verzija osvetljena je kao i francuski original, a smeštena je na obali veštačkog jezera Anija u kojem se nalazi brod, objavila je Anadolija, prenosi N1.

Navodi se da je posao oko izgradnje pokrenuo nedavno preminuli Bekim Bislimi, a nasledio ga je 22-godišnji sin Blerim, koji objašnjava da se krenulo skromno i s ne tako mnogo ambicija.

Porodica Bislimi je prvo zasadila voćnjak, ali kako je, zbog močvarnog zemljišta, bilo neophodno ograditi malo veštačko jezero, rodila se ideja da se izgradi brod u kojem će biti restoran.

Blerim Bislimi kaže da je na početku projekta pre pet godina bio predviđen samo brod, u starinskoj formi kakvi su bili za vreme pirata.

„Brod je građen baš na ovom mestu, statičan je, izgrađen je na betonskim stubovima pod vodom, a potom je data i spoljašnja forma prema projektu jedne firme i realizovana je jako dobro. Posle toga, uređena je i staza za kretanje ljudi“, kaže on.

Projekat se postupno širio, a pošle godine izgrađena je i mini Ajfelova kula, koja je visoka 33 metra i umanjena je deset puta u odnosu na original.

Prema rečima Blerima Bislimija, Ajfelova kula simbolizuje ljubav i romantiku, pa mnogi mladi parovi žele da se slikaju upravo pored nje, makar bila ona i kopija.

„Potrudili smo da bude kompletna imitacija, osvetlili smo je. Malo smo imali problema sa stepenicama, pošto su dimenzije smanjene. Bili smo zamislili da posetioci mogu da se popnu do vrha, ali smo uvideli da postoji opasnost po ljude, pa smo omogućili da se koristi samo prvi sprat“, kaže Bislimi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.