Friz za šiz

U mnoge današnje prodavnice žene mogu doći po novu frizuru, duže i bujnije trepavice ili besprekorne nokte. Ima i onih koji dolaze po veštačku frizuru, to jest periku.

Ako vam dosadi vaša boja kose ili frizura, a ne želite da se farbate, probajte periku. U tom slučaju, čak i ako vam se ne sviđa novi izgled, brzo ga možete promeniti ili se vratiti na staro bez ikakvih problema. Bitno je da je perika dobro izrađena – tako da se ne primeti razlika, to jest da to nije vaša kosa. Zato je važno da unutrašnji deo koji se navlači na glavu bude potpuno zaštićen posebnom pamučnom mrežicom. To je veoma bitno, jer je na taj način koži omogućeno da diše, a tako se postiže i efekat prirodnosti. Takođe je važno da perika ne gubi svoju formu i boju i da je lagana za nošenje.

Sada i kod nas postoji čitava kozmetika namenjena nezi veštačke kose. Tu su razni šamponi, balsam, zatim kondicioner i lak za kosu. Šampon i balsam koriste se otprilike jednom u dve nedelje. Ako osoba nosi periku svakodnevno, kodicioner bi takođe trebalo da se nanosi svakog dana. To se čini tako što se perika temeljno isprska i sa unutrašnje i sa spoljne strane. Kad je reč o daljem održavanju perike, dok je ne nosite, ona se drži u posebnoj mrežici, ili na lutki modelu. Ne preporučuje se tapiranje i lakiranje perika koje imaju sintetičku dlaku.

Modela ima raznih – ravnih, stepenastih, kovrdžavih, sa šiškama ili bez njih. Boje se kreću od umerenih prirodnih tonova pa sve do ekstravagantnih žarkocrvenih, ružičastih, plavih ili ljubičastih.

Danas perike najčešće koriste pevačice i manekenke za snimanje spotova i druge scenske nastupe, a dosta se koriste i u pozorištu. Egipćani su nekada uživali u tome da briju glave na koje su posle stavljali perike. Frizura je ipak nešto što nas odaje, legitimiše i predstavlja u očima drugih – ona je naše lično obeležje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.