U trendu

Mapa “posla iz snova” otkriva koje je trenutno najpoželjnije zanimanje kod Srba

Piloti su prvi na globalnoj listi poslova iz snova za 2024, ali ne i u Srbiji.

Na mapi – generisanoj pomoću alata za analizu pretrage Ahrefs – zemlje su označene bojama kako bi se ukazalo na poslove o kojima njihovi stanovnici najviše žele informacije kako bi započeli tu karijeru.

Fraza „kako postati pilot“ je ukucana 50.000 puta na internetu u januaru 2024. godine, i najtraženija je u 55 zemalja širom sveta, uključujući Veliku Britaniju, Španiju, Irsku, Novi Zeland, Keniju, Somaliju, Indiju, Saudijsku Arabiju i Japan.

Prema istraživanju sajta za karijeru Jobseeker, drugi najpopularniji posao na planeti rade stjuardese – ta profesija ima 29.000 pretraga i najbolja je u Americi, Kanadi, Meksiku i Brazilu.

Na trećem mestu su – modeli, sa 25.000 pretraga na globalnom nivou. Možda je iznenađujuće, ali i u Srbiji je biti model karijerni izbor broj jedan. Takođe i u Hrvatskoj, Mađarskoj, Bugarskoj, Rumuniji, Albaniji, ali i Francuskoj, Nemačkoj, Italiji, Švedskoj, Egiptu, Alžiru, Iraku i Maroku.

Zanimljivo je i kako su se odredile druge eks-ju države – u Crnoj Gori je posao iz snova izgleda biti muzičar, u BiH je pilot, a u Severnoj Makedoniji – influenser.

Što se svetske rang liste tiče, psiholog je četvrti (17.000) kao najtraženija profesija u Australiji i Boliviji, a za njim „influenser“ kao peti (17.000) – a prvi izbor u Kolumbiji, Venecueli i Južnoj Africi. Doktor je šesti na rang listi (15.000) – prvi u Ugandi i DR Kongu, učitelj je sedmi (14.000, sedmi) i najbolji je u Belorusiji, Ukrajini i Rusiji; dok advokat staje na osmo mesto (14.000). Pravna karijera je izbor broj jedan na Haitiju i Liberiji. Ostatak prvih 10 čine vatrogasac (deveti, 14.000 i prvo mesto u Čileu) i „preduzetnik“ (13.000 i prvo mesto u Gvineji), piše Daily Mail, prenosi nova.rs.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.