Piloti ne smeju da imaju bradu kad upravljaju avionom: Evo zašto

Brade su zabranjene u većini velikih avio-kompanija, što znači da piloti moraju da odustanu od takvog opuštenog izgleda, barem kada su u kabini. Iako to nije zvanična politika koju sprovode sve avio-kompanije, portparol FAA (Federalne vazduhoplovne administracije) rekao je da brada i brkovi mogu uticati na bezbednost.

– Nemamo nikakve propise da piloti moraju da budu dobro obrijani, ali mnoge avio-kompanije imaju pravila koja zahtevaju da piloti budu bez brade ili da imaju minimalnu bradu kako bi maske za kiseonik dobro ‘legle’ ako treba da se stave – objasnio je predstavnik FAA.

– Zahtevamo da maske sa kiseonikom budu funkcionalne, a avio-kompanije mogu zahtevati da piloti budu dobro obrijani ili da imaju minimalnu bradu kako bi to osigurali – dodaje on.

U Delta Airlinesu, pilotima je zabranjeno da imaju bradu i brkove kako bi maska za kiseonik bolje pristajala, a American Airlines ima sličnu politiku.

– Ne dozvoljavamo pilotima sa bradom da budu u aktivnoj službi. To je pravilo fokusirano na bezbednost. Bezbednost je jedna od najvažnijih stvari u našoj industriji – rekao je njihov portparol.

Zabrinutost u vezi sa bradama u vazduhu proizilazi iz studije FAA iz 1987. „Efekti brade na performanse maske kiseonikom“, koja je zaključila da posada neće moći brzo da stavi masku sa kiseonikom, niti će se ona „efikasno zatvoriti“, ako piloti imaju dlake na licu.

Putnicima je, naravno, dozvoljeno da imaju brade, ali od njih se verovatno neće tražiti da se bave aktivnostima koje troše energiju i ubrzavaju disanje – kao što se očekuje od članova posade, piše Njujork post.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.