U trendu

Genetski su modifikovali kokoške – sada nose LEKOVITA JAJA

Japanski naučnici uspeli su da proizvedu u jajima važan aktivni sastojak za lečenje multiple skleroze i raka, zahvaljujući čemu bi troškovi proizvodnje mogli drastično da se smanje, prenosi Blic

Naučnici su znali da tip proteina interferon-beta deluje protiv virusa i ćelija raka, sprečava ubrzanu deobu ćelija i jača imunitet, te se samim tim već koristi u lečenju. Kod pacijenata obolelih od multiple skleroze odgovarajući lekovi usporavaju napredovanje bolesti, koja se pogoršava u fazama.

Do sada je proizvodnja ove supstance bila veoma skupa: samo nekoliko mikrograma u Japanu košta čak 100.000 jena (760 evra). Grupa naučnika sa japanskog Nacionalnog instituta za industrijske nauke (AIST), u regionu Kansaj, ostvarila je veliki prodor u dobijanju supstance.

Kako prenosi Blic, oni su modifikovali gene kokošaka tako da su nosile jaja koja sadrže interferon-beta. To su uradili tako što su u ćelije prekursore spermatozoida ubacili odgovarajuće gene, kojima su oplodili jaja. Kokoške koje su se izlegle iz tih jaja nosile su u sebi gen za proizvodnju supstance i nosile su jaja koja sadrže tu supstancu.

Naučnici sada imaju tri kokoške, koje svakodnevno nose jaja sa tim lekom. Oni planiraju da prodaju lek farmaceutskim kompanijama kako bi ga za početak koristile za istraživanja, preneo je list.

Naučnici procenjuju da bi gajenje kokošaka čija jaja sadrže interferon-beta moglo da smanji troškove proizvodnje za čak 90 odsto.

Japanski dnevni list “Jomiuri šimbun”, međutim, navodi da će verovatno proći godine pre nego što lek bude registrovan, jer zemlja ima stroge propise o uvođenju novih i stranih farmaceutskih proizvoda.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.