U trendu

Gricni me

Prva asocijacija na medenjake je Nirnberg, a kada kažemo kuglof, na umu nam je Alzas. Ovaj kolač je simbol celog regiona, a ne samo dela Nemačke iz kojeg potiče.

Kuglof se pojavio u kuvaru tek u devetnaestom veku. Tradicionalno je reč o kolaču s kvascem, to jest, kolaču od kiselog testa u koje je dodato suvo gržđe, ali postoji i varijanta od testa s praškom za pecivo i suvim voćem. Kuglof je toliko omiljen da se ne priprema samo za novogodišnje i božićne praznike već u toku cele godine.

Panetone je milanski novogodišnji kolač. On simbolizuje Božić i prema starom verovanju donosi sreću. Ovaj okrugli kolač prvi put je napravio daleke 1820. godine milanski pekar Antonio Kova. Kolač je dobio ime pane di Tonio, što bi u doslovnom prevodu značilo „Tonijev hleb“. Zbog toga se nakon niza godina u svetu ustalilo italijansko ime za ovu vrstu slatkiša – panetone. Ubrzo posle toga, svaki domaćin je na svom božićnom hlebu pre pečenja u rerni nožem urezao krst na kupoli. Na božićnoj proslavi svaki član porodice dobijao bi parče hleba koji simbolizuje prosperitet.

Bilo da pravite neki od ovih čuvenih specijaliteta iz Evrope ili nešto na svoj način, uživajte u duhu ovogodišnjih praznika.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.