Indija traži od Britanije da vrati dijamant Koh-i-Nor

Indijska vlada je saopštila da će zatražiti od Britanije da joj vrati nekad najveći dijamant na svetu „Koh-i-Nor“, koji je sada deo krune iz kolekcije britanske kraljevske porodice.

Samo dan ranije je indijski ministar pravde poručio Vrhovnom sudu te zemlje da Britanija ne bi trebalo da vrati Indiji taj dijamant od 106 karata, budući da ga je Britancima sredinom 19. veka svojom voljom dala porodica Maharadže Randžita Singa sredinom i da ga „britanski vladari nisu ni oteli ni silom uzeli“, prenela je agencija AP.

Ta izjava je predstavljala iznenađenje pošto indijske vlasti već decenijama traže da im taj dijamant bude vraćen.

Za mnoge Indijce gubitak „Koh-i-Nora“ predstavlja simbol potčinjenosti Indije pod britanskom kolonijalnom vlašću, a njegovo vraćanje smatraju delimičnom nadoknadom za vekove ekonomske eksploatacije.

Indijsko Ministarstvo kulture je, međutim, sinoć objavilo saopštenje u kojem se navodi da će vlada u NJu Delhiju učiniti sve što je u njenoj moći da vrati vredni dijamant.

Jedna organizacija za ljudska prava je indijskom sudu predala zahtev da naloži vladi da zatraži vraćanje dijamanta, a sud je vladi dao rok od šest nedelja da razmotri svoju poziciju pre nego što presuda bude donesena.

Dijamant „Koh-i-Nor“ se nalazi na prednjoj strani krune Kraljice majke, koja je zajedno sa drugim draguljima britanske kraljevske porodice izložena u londonskom Taueru.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.