U trendu

Iscrpljena i gladna polarna medvedica došla u grad po hranu (video)

Polarni medved, gladan i iscrpljen, pojavio se u Norilsku, najsevernijem gradu na svetu Norilsku, što je izazvalo iznenađenje među lokalnim Rusima i problem vlastima.

Pretpostavka je da je ženka polarnog medveda u potrazi za hranom prešla više od 1.500 kilometara, koliko je udaljeno njeno izvorno stanište unutar Arktičkog kruga.

Lokalni ekolozi tvrde da je to je prvi polarni medved viđen u tom industrijskom ruskom gradu u proteklih 40 godina. Zvaničnik zadužen za očuvanje životne sredine, Andrej Korobkin, rekao je novinarima da u Norilsku očekuju dolazak stručnjaka koji će pregledati medvedicu i doneti odluku o njenoj sudbini.

„Ako bude potrebno, arktičkom divu će se pružiti lekarska pomoć, a zatim se može vratiti u stanište ili staviti u zoološki vrt“, rekao je Korobkin.

Ekolozi upozoravaju da je globalno zagravanje, a posebno topljenje arktičkog leda, dovelo do opasnosti od izumiranja polarnih medveda.

Smanjeni arktički led ima izrazito negativan uticaj na život polarnih medveda, jer moraju znatno duže da hodaju u potrazi za hranom i mestom za odmor.

(Anadolija)

Napišite komentar