U trendu

Ispod Mona Lize pronađen skriveni portret?

Nakon punih deset godina analize uz pomoć specijalne svetlosne tehnologije, jedan francuski naučnik je upravo objavio da se iza Mona Lize skriva još jedan nepoznati portret.

Paskal Kote tvrdi da se ispod najpoznatijeg dela Leonarda Da Vinčija skriva misteriozna figura koja nema ni pogled ni osmeh po kojem je ona poznata. Mona Liza je već godinama izložena u pariškom Luvru i najskuplja je slika na svetu, čija se vrednost procenjuje na 782 miliona dolara.

Istoričar umetnosti Endru Grejem-Dikson, sugerisao je da bi ovo otkriće moglo da dovede čak do promene imena slavne slike. “Uveren sam da je ovo jedno od najvažnijih otkrića veka”, rekao je Dikson za BBC. “Siguran sam da će stručnjaci u Luvru neko vreme oklevati sa promenom imena, ali do toga će morati da dođe”, dodao je.

Kote je od Luvra dobio odobrenje za pristup slici još 2004. Mona Liza je inače u Luvru izložena u posebnoj sobi, i nalazi se u dvostrukom okviru s neprobojnim staklom. Kote je razvio novu tehnologiju, koja se bazira na upotrebi snopova svetla uz pomoć kojih se može otkriti šta se skriva u dubljim slojevima slike. “Sada konačno možemo da analiziramo sve što se događa u različitim slojevima, odnosno možemo ih postupno skidati. Na taj način možemo rekonstruirati hronologiju nastanka bilo koje slike”, rekao je francuski istoričar.

“Kada sam završio rekonstrukciju slike, ispred mene je bila žena koja uopšte nije nalik Mona Lizi. Rezultati koje sam dobio će uništiti mnoge mitove i zauvek će promeniti našu percepciju Da Vinčijevog remek dela”, dodao je Kote.

Njegove tvrdnje su se pokazale kontroverznim, i izazvale su razilaženje u mišljenjima među stručnjacima. “To što je Kote otkrio su genijalni prikazi ranog razvoja Mona Lize. Tvrditi da je reč o sasvim drugoj slici je potpuno neodrživo”, rekao je Martin Kemp, profesor i istoričar umetnosti sa Oksforda. “Ne verujem da postoje različiti stadijumi nastanka slike, gde se skrivaju drugi portreti. Ja to vidim kao proces evolucije, i zato sam uveren da je Mona Liza zaista Liza”, dodao je profesor Kemp.

 

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.