Istočnjački raj

Nežno njihanje trave na kojoj se nalaze male površine belog šljunka, iza njih tiha fontana i dosta zelenila obećavaju mir i odmor. Bašte Dalekog istoka su, svaka ze sebe, mali raj koji poziva na opuštanje. Nije ni čudo što je već godinama aktuelno uređenje bašta u azijskom stilu.

Jasni oblici i jednostavno uređenje glavna su obeležja ovih bašta. Japanska umetnost uređenja bašte sastoji se samo od kombinacije nekoliko odabranih biljaka i dekoracije. Ukoliko i vi želite da pretvorite svoju baštu u dalekoistočni raj, neophodni baštenski elementi su voda, kamenje i biljke.

Biljke ukrasnog lišća savršeno se uklapaju u azijske bašte. Takođe, biljke intenzivnih boja, kao što su rododendron i anemone, česti su gosti ovih bašta. Na šarene cvetne aranžmane trebalo bi potpuno zaboraviti. Velike šljunkovite površine često se ukrašavaju kamenjem neobičnog oblika. Najlepši su oni hrapavi, na čije se površine s vremenom hvata mahovina, a kamenje ostavlja utisak da je oduvek bilo na tom mestu.

Takođe, trebalo bi da ima i vode – u vidu jezera, jednostavne fontane ili malog potoka preko kojeg se pruža mostić. Kao alternativa, mogu se postaviti simbolične izgrabuljane površine od šljunka. Staze bi trebalo da budu vijugave. Veoma je omiljena kombinacija šljunka i ploča od prirodnog kamena. Da bi vaša bašta odisala mirnom atmosferom, u njoj bi trebalo da budu prisutne isključivo zagasite boje.

Vaša azijska bašta odisaće samo dobrim vibracijama. Samo zamislite ovu sliku: usred belog mora od šljunka kao veliko ostrvo prostire se tamnozeleni travnjak. Harmonična povezanost bele i zelene boje, najvažnijih boja azijske umetnosti uređenja prostora, odraz je mira i odmerenosti. Azijske bašte služe pre svega za mir i posmatranje. Kada se urede na jedan način, retko im se menja forma. Ove bašte su lake za održavanje. Zato, uredite svoju baštu po ugledu na Azijce i napravite harmonični mali raj.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.