U trendu

Istorija Diznilenda

Koncept zabavnog parka Diznilend nastao je jedne nedelje dok je Volt Dizni sedeo u Grifit parku u Los Anđelesu sa svojim ćerkama Dijanom i Šeron. Njegova ideja je bila jednostavna – da napravi mesto gde mogu da uživaju i odrasli i deca. Snu je trebalo mnogo godina da postane stvarnost. Tokom godina Volt Dizni je primao hiljade pisama od svojih obožavatelja koji su posetili Dizni studio, ali je sve vreme smatrao da on tim ljudima ima malo da ponudi. Relativno brzo je napravio „Miki Maus park“, u kome je jedina atrakcija bila kratka vožnja brodićem.
Nekoliko godina kasnije Volt Dizni je unajmio konsultanta Harisona Prajsa, čiji je zadatak bio da odmeri potencijal teritorije na kojoj bi kasnije bio napravljen zabavni park. Potom je kupio 730.000 kvadratnih metara zemlje u Anahajmu. Dizni je kreirao šou pod imenom „Diznilend“, koji je emitovan na TV-u, da bi svoju ideju pokazao ljudima.
Izgradnja parka počela je 18. jula 1954. godine i koštala je 17 miliona dolara, a park je otvoren godinu dana kasnije. Međutim, otvaranje za novinare nije prošlo tako glatko. Park je bio prepun, a svi prilazni putevi su bili tesni da prime sve novinare koji su dolazili. Temperatura je bila neočekivanih 38 stepeni, sistem za vodu je zakazao, a asfalt koji je bio postavljen prethodno veče bio je još uvek mekan, tako da su mnoge ženske cipele ostale u njemu. Trgovcima je ponestalo hrane, a gas je curio u jednom delu, zbog čega je zatvoreno više od dve trećine parka. Park je dobio toliko loših kritika da je Volt Dizni pozvao novinare da se vrate drugog dana.
Posle velikog uspeha Diznilenda u Los Anđelesu, otvorena su još četiri parka širom sveta – na Floridi, u Tokiju, Parizu i Hongkongu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.