U trendu

Japanci se u suzama rastaju od pande Sjang Sjang, putuje u Kinu

TOKIO – Posetioci zoološkog vrta Ueno u Tokiju okupili su se danas da bi se poslednji put pozdravili sa voljenom ženkom džinovske pande Sjang Sjang koja će u utorak biti vraćena Kini.

Rastanak sa pandom je protekao uz mnogo emocija, a neki posetoci su briznuli u plač, prenosi agencija Kjodo.

„Ne znam da li mogu da živim bez Sjang Sjang,“ izjavila je Keiko Nakamura (59), koja je od novembra skoro svakog dana dolazila da vidi pandu zbog koje se preselila u Tokio.

Zoološki vrt Ueno je ranije odredio da samo 2.600 ljudi dnevno može da vidi džinovsku pandu, a ulaznice su zbog ogromnog interesovanja deljene putem lutrije.

Interesovanje za rastanak sa pandom je iskazalo mnogo ljudi, a broj zainteresovanih je bio 70 puta veći od broja ulaznica.

Zvaničnik zoološkog vrta Naoja Ohaši izjavio je da je Sjang Sjang danas „bila življa nego obično“ i spekulisao da je „panda možda znala da je to njen poslednji dan i da je zato dala publici sve od sebe“.

Sjang Sjang se rodila u zoološkom vrtu Ueno u junu 2017. godine, a njeni roditelji, mužjak Ri Ri i ženka Šin Šin su pande koje su bile pozajmljene iz Kine.

Zbog toga i Sjang Sjang pripada kineskoj državi.

Ona će biti prebačena u istraživački centar za razmnožavanje velikih pandi u kineskoj provinciji Sečuan, gde će uskoro započeti potraga za odgovarajućim mužjakom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar