U trendu

Japansko drvo iz Afrike

Japansko drvo (Crassula portulacea) ima okruglo ili ovalno lišće, debelo i mesnato, koje raste iz člankovitih izdanaka. Kao većina biljaka iz familije s debelim lišćem, i ova vrsta je zimzelena. Sjajno, tamnozeleno lišće gubi svoju boju ako se nalazi na sunčanom mestu.
Ova biljka može vrlo dugo da živi. Ako se neguje kako treba, često naraste i preko jedan metar. Kad dostigne visinu od 30 cm, mogu se očekivati prvi cvetovi, koji se u cvatima otvaraju na krajevima izdanaka i imaju bleštavobelu boju. Cveta od decembra do aprila. U svakom slučaju, cvetovi se mogu samo tada očekivati, ako biljka preko leta nije bila suviše zalivana, znači, tek svakih 14 dana. Letnja kiša u bašti ili redovno zalivanje na prozoru sprečavaju formiranje pupoljaka. U toku cvetanja, međutim, biljku treba obilno zalivati i đubriti.
Japansko drvo najbolje raste u zemlji za cveće, pomešanoj s malo peska, na mestu koje ima svetla preko cele godine. Ova biljka je kao stvorena za zatvorene prostorije. Zahvaljujući uspravnom rastu, može se lako aranžirati s drugim niskim vrstama u zdelama ili sanducima za cveće. Ne smeta mu neposredna blizina radijatora, jer je japansko drvo, u svojoj postojbini – Africi, naviklo na mnogo toplote. Umesto kraj prozora u sobi, zimi se može smestiti i na hladnijem, tamnijem mestu u hodniku, na stepeništu ili podrumu. Važno je da se temperatura ne spusti ispod nule. Biljku treba zalivati samo malo, da ne bi istrulila. Međutim, ako treba da prezimi na ovakav način, ne može se očekivati da cveta. Ovakvi uslovi omogućavaju da veće biljke, koje inače imaju svoje mesto u bašti, prežive zimu.
Najbolje se razmnožava u proleće, pelcerom. U tu svrhu tek odrvenele pelcere, dužine oko 10 cm, treba odvojiti i dobro osušiti. Posle nedelju dana, treba ih staviti u rastresitu zemlju, ali se ne smeju zalivati, nego samo prskati.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.