Jedite ovo 3 puta nedeljno, imaćete duplo veću šansu za seks, otkrivaju naučnici

Parovi koji jedu mnogo hrane iz mora imaju više seksualnih odnosa i brže osiguraju potomstvo u odnosu na one koji izbegavaju ostrige ili srdele, pokazalo je američko istraživanje.

Naučnici su pratili 500 parova u Mičigenu i Teksasu tokom jedne godine tražeći od njih da beleže potrošnju hrane iz mora i učestalost seksualnih odnosa. Istraživanje je pokazalo da su izgledi za seks bili 39 posto veći onih dana kada je par konsumirao plodove mora.

Do kraja godine 92 posto parova koji su barem dva puta nedeljno na jelovniku imali morske specijalitete, začelo je dete, u poređenju sa 79 posto onih koji su jeli manje ribe i školjki.

Povezanost između morske hrane i plodnosti ostala je i kad se uzela u obzir učestalost polnih odnosa.

– Dok povećanje seksualne aktivnosti može biti jedan bihevioralni mehanizam koji povezuje unos morske hrane i veću plodnost, to nije jedini mehanizam – izjavila je autorka istraživanja Odri Gaskins, nutricionistica sa harvardske škole javnog zdravlja u Bostonu.

– Smatramo da uočena veza morske hrane i plodnosti, nezavisno od seksualne aktivnosti, može biti posledica poboljšanja u kvalitetu sperme, menstrualnog ciklusa i kvaliteta embriona. Ranija istraživanja uočila su ta pozitivna dejstva povećanog unosa morske hrane i masnih kiselina – dodala je Gaskinsova.

Lekari savetuju pacijente da barem dva puta nedeljno jedu ribu bogatu omega 3 masnim kiselinama poput lososa, skuše, haringe ili tune jer je unos tih kiselina povezan sa smanjenjem rizika srčanog i moždanog udara.

Međutim, ženama koje žele da zatrudne sugeriše se da ne jedu ribu više od tri puta nedeljno kako bi izbegle izlaganje živi koja može izazvati urođene poremećaje deteta i ima je dosta u mesu ajkule, sabljarkama, skuši i tuni.

Mana ove studije je to što nije preciznije analizirano koju su vrstu ribe ispitanici jeli, a što bi ukazalo na rizik njihove izloženosti živi, upozoravaju stručnjaci.

– Nisu sve ribe jednake – rekla je Trejsi Vudrof sa Univerziiteta Kalifornija u San Franciscu. – Mnogo sardina ili inćuna je dobro jer su male i nema u njima mnogo zagađenja iz mora, dok je tuna komplikovanija jer može sadržati više žive – dodala je Vudforova.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.