U trendu

Jeste li se ikada zapitali zašto žene često kolutaju očima, a muškarci baš nikad? Razlog je genijalan

Da li ste se ikada zapitali zašto žene često nesvesno kolutaju očima, a muškarci baš nikad, i šta se krije iza toga?

Kad je reč o kolutanju očima, nauka ima objašnjenje zašto žene to rade: žene su počele da koriste kolutanje očima kao evoluciono sredstvo za dominaciju nad drugim ženama. Dakle, to je bio „odbrambeni mehanizam“ kako bi žene preplašile preterano uporne osobe.

Na Univerzitetu „Tracy Vaillancourt“ je 2013. godine objavljen rad u ko m je objašnjeno kako je preživljavanje žena direktno povezano sa opstankom njenih potomaka. Kao „vrsta“, žene često izbegavaju taktiku koja uključuje direktnu agresiju jer bi u fizičkom okršaju mogle biti povređene ili čak ubijene što bi ugrozilo njihovo potomstvo. Umesto toga žene se radije koriste „indirektnom agresijom“, odnosno, kritikuju nečiji izgled, šire glasine i, naravno, kolutaju očima.

Naučnici koji se bave evolucijom kažu da su se ove „indirektne agresije“ razvile kako bi pomogle ženama da privuku i osiguraju partnera. Ako bi se žena našla licem u lice s „konkurencijom“ (na primer, sa jednako atraktivnom ženom), mogla bi da pojača nadmoćan status treptanjem očiju. U istraživanju na kanadskom Univerzitetu je otkriveno i da su žene, kad je reč o kolutanju očima, osetljivije od muškaraca, pa se kod njih može uključiti „bori se ili beži sistem“.

Iako žene baš i ne oduševljava činjenica da se kolutanje očima zapravo razvilo iz urođene želje žena da privuku pažnju muškaraca, mora se priznati da je ta taktika jako dobra. Ništa ne može da privuče pažnju jao kolutanje očima i treptanje, piše Telegraf.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)