U trendu

Kako da kaktus procveta

Mnogi ljudi uzgajaju kaktuse, jer su interesantni i skromnih zahteva. Uz to imaju divne krupne cvetove, mada kratkotrajne. Međutim, mali je broj onih koji se mogu pohvaliti odraslim kaktusima koji cvetaju. Jedan od razloga je prezimljavanje.
Kaktusima treba obezbediti siromašnije zemljište, kamenito ili peskovito. Takođe, zemljište treba da bude dobro propustljivo. Kaktusu treba dosta svetlosti i toplote, ali i period mirovanja. Ubija ih prašina, koja dovodi do stvaranja raznih vašiju, zatim previše vode i toplote u određenom periodu, pogotovu za vreme mirovanja. Stoga kaktuse zimi treba držati na hladnijem mestu, na temperaturi od šest do deset stepeni, i valja prekinuti zalivanje. Povremeno ih možete orošavati da biste sprali prašinu. Ovakvo prezimljavanje, nazvano suvo mirovanje, vrlo pogoduje kaktusima, jer su im životne funkcije svedene na minimum.
Zalivanje kaktusa u ovom periodu opravdano je jedino u slučaju kada se zemlja oko njih osuši. Tada se zalivaju s malo vode da ne dođe do sušenja korena. Ovo može da se desi ako kaktuse zimi držite u prozoru. Buđenje iz sna biće nagovešteno pupljenjem. To je znak da ga treba vratiti na svetlo mesto i početi zalivanje i prihranjivanje. Količinu vode treba sistematski povećavati kako listovi ne bi pukli usled njenog naglog priliva. Na ovo su naročito osetljivi litops, argiroderma i glotifilum. Božićni i uskršnji kaktus ne priznaju opšta pravila ponašanja, već cvetaju kada to požele.
Božićni kaktus cveta zimi, a period mirovanja mu je do avgusta. Nakon toga se štedljivo zaliva do pojave pupoljaka. Tada ga stavljamo u toplu i svetlu prostoriju i redovno zalivamo i prihranjujemo u periodu cvetanja.
Uskršnji kaktus cveta u proleće. Period mirovanja je do decembra, a nakon toga se prema njemu ponašamo isto kao i prema božićnom kaktusu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.