U trendu

Kako se obrazuju PAHULJICE i zašto su uvek ŠESTOKRAKE?

Snežne pahuljice spadaju u najlepše tvorevine prirode. Mnogima od nas bi trebalo mnogo vremena da smisle tako lep oblik kakav ima svaka pahuljica.

U svakoj snežnoj oluji na zemlju padne bezbroj snežnih pahuljica – od kojih ni jedna nije čak ni slična!

Međutim, znate li zašto pahuljice imaju baš ovaj umetnički šestokraki oblik?

Kad se voda smrzne, ona obrazuje kristale. To znači da se molekuli raspoređuju na naročit način ili dobijaju određen geometrijski oblik, što mi zapravo nazivamo kristalom.

Molekul vode se sastoji od tri jedinice – dva atoma vodonika i jednog atoma kiseonika. Zato, kad se ovaj molekul kristališe, on mora da obrazuje ili trostrane ili šestostrane figure.

Voda koja se smrzava i pretvara u sneg nalazi se u atmosferi u obliku vodene pare. Kad se smrzne, njeni kristali su tako mali da se ne vide, ali kad se obrazuje sneg, te kristale nose po atmosferi vazdušne struje.

Pošto se kreću gore-dole, kristali počnu da se okupljaju oko nečega, to može biti čestica prašine ii sićušna kapljica vode. Grupa kristala postaje sve veća, tako da se ubrzo stotine kristala okupe oko jednog jezgra.

Kada takva jedna grupa postane dovoljno velika, ona počne da se spušta na zemlju i mi je nazivamo „pahuljicom“.

Veličina zavisi i od temperature, što je hladnije to su pahuljice manje. Neke pahuljice dostižu u prečniku i do tri centrimetara!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar