Kako se zaštititi na masovnim okupljanjima?

Prilikom masovnih okupljanja, poput muzičkih festivala, pažnju treba posvetiti ličnoj i imovinskoj bezbednosti i važno je znati kako da se zaštitimo u slučaju da neko pokuša da ih naruši, upozoravaju iz Istraživačkog centra za odbranu i bezbednost.

Takva masovna okupljanja, koja godišnje privuku na desetine i stotine hiljada posetilaca, povećavaju rizike od krađe te je važno da građani nose samo neophodno – lična dokumenta, novac, mobilni telefon, ključeve od stana i slično, navode u tom centru.

Takođe to sve ne bi trebalo držati u zadnjem džepu pantalona, jer ih je u gužvi lako ukrasti, a veoma lako se mogu i izgubiti, savetuju u tom Centru.

Predmete treba čuvati u zatvorenoj torbici na vidljivom mestu i mestu nad kojim se može imati dobra kontrola.

„Ukoliko primetite grupe ljudi i pojedince za koje posumnjate da planiraju i/ili sprovode krađu, o njima obavestite obezbeđenje festivala ili policiju. Takođe i ukoliko vidite da je krađa u toku  obavestite obezbeđenje festivala ili policiju (pozivom na 192) i nikako ne pokušavajte sami da uhvatite počinioca“, navodi se u saopštenju.

Budući da se od juče održava Belgrade Beer fest, trebalo bi voditi računa i o količinama alkohola, koje usled neodgovornog konzumiranja stvara rizik kako za osobu u alkoholisanom stanju, tako i za njeno okruženje.

Iz Centra navode da niko ko je u alkoholišanom stanju ne bi smeo da vozi auto.

„Ukoliko u okruženju primetite osobu koja je popila mnogo alkohola,  povraća, ili je u nesvesti, okrenite je na stranu, proverite da li diše pružite prvu pomoć ili potražite nekog drugog da to uradi ako ne znate i pozovite hitnu pomoć“, ukazuju u Centru za odbranu i bezbednost.

Ukoliko se desi požar odmah bi trebalo obavestiti prvog zaposlenog u okviru festivala, a ukoliko postoji mogućnost da su izvor požara elektroinstalacije, nikako ne gasiti požar vodom, navode.

„Ukoliko ste obučeni, pre preduzimanja akcije trebalo bi javiti se odgovornim službama na licu mesta. Dobro organizovano ljudstvo spasava mnoge živote, te je od velike važnosti da svi koji su na raspolaganju sa svojim znanjima i sposobnostima budu raspoređeni tačno tamo gde su i potrebni“, piše u saopštenju Centra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.