U trendu

Kako vam radi mozak? Kad pogledate ove slike – da li se kreću ili ne? (foto)

Izrađena od bezbroj šestougla, čini se kao da se ova ljubičasto-žuta iluzija polako kreće napred-nazad, a navodno pokazuje nivo stresa.

U opisu iluzije piše da ako se ‘ne kreće’ ili ‘se kreće samo malo’, da je onaj koji gleda zdrav i naspavan, a ako se ‘neprestano kreće’, to bi moglo  da znači ‘da je pod velikim stresom’ piše britanski Sun.

Otkrili zašto iluzije varaju naš mozak
U istraživanju su proučavali kako funkcionišu neuralne baze iluzornog gibanja u neverovatnoj vizuelnoj iluziji Akiyoshi Kitaoka poznatoj pod nazivom „Rotirajuća Zmija“.

Najpoznatije perceptivne varke, iluzije, prouzrokovane su nesavršenošću naših osetila – tromošću oka koje prikuplja informacije i funkcionisanjem mozga koji obrađuje te iste informacije stvarajući percepciju koja se ne podudara sa stvarnošću.

Istraživanje je pokazalo da sitni pokreti oka i treptaji mogu gledaocu stvoriti iluziju da geometrijski crtež ‘zmija’ izgleda kao da pleše. Rezultati pomažu da se objasni misterija kako iluzija rotirajućih zmija vara ljudski mozak.

– Optičke iluzije pokazuju kako mozak stvara mentalnu sliku koja se razlikuje od pravog fizičkog sveta. Proučavajući iluzije, možemo naučiti koji su to mehanizmi u pitanju koji u mozgu stvaraju drugačiju sliku sveta – objasnila je voditeljka istraživanja s Instituta Barrow za neurologiju Susana Martinez-Conde.

Zbog te tzv. iluzije preslikavanja slika se zadržava te, iako nam više nisu pred očima, još neko vreme vidimo predmete i boje. Neki stručnjaci zato smatraju da, iako gledamo očima, vidimo mozgom jer on pri interpretaciji slika koristi i iskustva iz prošlosti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.