U trendu

Kakva jaja jedemo?

Kada odemo u supermarket, obično uzmemo bilo koje pakovanje jaja s police. Potom žurimo kući kako bismo od njih pripremili neki prelep kolač ili neku slanu poslasticu. Međutim, vremena se menjaju. Koja jaja kupiti? „Bez kaveza“? Organska? Braonkasta? Bela? Omega 3? U pomoć! Evo nekoliko saveta koji će vam pomoći da utvrdite koja jaja bi trebalo da jedete.

Braonkasta ili bela? U stvari, boja je samo pokazatelj vrste kokoške. Kada kupujete jaja, uzmite ona najsvežija, s najboljim ukusom, a boja neka bude na drugom mestu. Ekstraomega 3? Omega 3 jaja nose kokoške u čiju je ishranu dodato laneno seme. Jaje koje snesu ove kokoške sadrži prosečno 225 mg omega 3 masnih kiselina i vitamina E. Nebrojene pogodnosti za zdravlje ljudi čine ova jaja primamljivim za kupovinu. Ipak, pojedite komad ribe, lososa, sardele ili skuše, na primer, i dobićete čistu dozu omega 3 sastojaka. A jaja neka budu jaja.

Da li vaša jaja imaju potrebu da vežbaju? Jaja „bez kaveza“ dobijena su od kokošaka koje se gaje bez zatvaranja u kavez, tako da mnogo vremena provode na otvorenom. Organska jaja nose kokoške koje su gajene na poseban način. Njihova ishrana mora da ispuni organske standarde, moraju se gajiti humano i moraju se puštati na otvoreno. U prevodu: što su kokoške srećnije, to će bolja biti i njihova jaja. Jesu li domaća jaja u prednosti? Ništa nije bolje od domaćih jaja. Možda je za njih zalepljeno poneko pero ili su malo nesavršenog oblika, možda nemaju sertifikat o organskom poreklu, ali ipak imaju jednu osobinu koju morate ceniti: tačno znate odakle je vaša hrana došla i kakvog je kvaliteta. U nekim slučajevima možete pitati proizvođače kada su jaja izležena i čime su hranili kokoške. Još nešto: čim dođete s pijace, odmah ih možete staviti u frižider.

Da li se zaista isplati da trošite više novca na kupovinu jaja? Izgleda da je tako. Neke namirnice u vašoj ishrani teže padaju vašem budžetu. Govedina, na primer, može da napravi drastičnu razliku ako se odlučite za organsku varijantu. Jaja su manje značajna. Pokušajte da jednom nedeljno napravite večernji obrok u kome ćete upotrebiti organska jaja. Napravite veliki omlet sa povrćem, na primer, ili probajte prženu piletinu s jajima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar