Kao usisivač

Danas je gotovo nemoguće zamisliti domaćinstvo bez jednostavnog, ali korisnog uređaja – miksera. Kada se prave kolači, pripremaju testa ili mute belanca, tu je mikser, koji taj posao uradi za nekoliko minuta. Zahvaljujući ovom aparatu, postupak pripreme raznih kulinarskih specijaliteta znatno je skraćen.

Pre nego što je pronađen mikser, domaćice su se dovijale na razne načine. Najčešće su testa i druge smese mutile varjačom, ali je ovakav način mešanja bio naporan i dugotrajan. Varjaču je s vremenom zamenila posebno napravljena mutilica od žice, koja je izgledom podsećala na današnje viljuške miksera, ali svima koji su provodili dosta vremena u kuhinji pripremajući hranu pravo olakšanje doneo je pronalazak Rufusa Istmena. On je 17. novembra 1885. godine patentirao svoj izum – električni mikser.

Ovaj aparat bio je prilično nezgrapan i radio je usporeno, pa su domaćice u početku bile dosta skeptične prema njemu. U godinama koje su usledile pojavili su se novi modeli miksera, pa je do 1910. godine na tržištu već bilo više od 50 varijanti ovih uređaja. Izgledom su pre podsećali na usisivače za čišćenje kuće, a ne na aparate koji se koriste za pravljenje rođendanskog kolača. U tim mikserima motor je obično stajao na odvojenom gvozdenom postolju i bilo je prilično teško manevrisati ovim ogromnim aparatima prilikom mućenja testa.

Tridesetih godina prošlog veka pojavili su se mikseri sa staklenim dnom. Ovi uređaji bili su interesantni, ali ne i mnogo izdržljivi. Do Drugog svetskog rata izgled miksera se znatno promenio. Motor je stavljen unutar uređaja, a veličina miksera je znatno smanjena. U drugoj polovini prošlog veka plastika je polako zamenila metalne varijante miksera, a u moderno doba mikseri su počeli da se izrađuju za najrazličitije vrste namirnica.

Danas na tržištu postoje mnogobrojne varijante miksera za različite namene. U poslednje vreme kompanije se utrkuju u proizvodnji miksera raznih veličina i oblika, s posebnim viljuškama, kao i posudama za koje su pričvršćeni.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.