U trendu

Kastro – lider i zavodnik

Bivši predsednik Kube Fidel Kastro, sa svojim buntovničkim izgledom i harizmom nije bio poznat samo kao veliki lider 20. veka, već i kao zavodnik, piše AFP.

Glasine o njegovim zavodničkim sposobnostima bile su raširene po Kubi i pre nego što je preuzeo rukovodstvo zemlje, a te glasine su opstale skoro do njegovih poslednjih dana.

Tvrdilo se da je imao hiljade žena, a list Njujork Post je 2008. godine pisao da je broj žena koje je zaveo iznosio čak 35.000.

Novinarka En Luis Bardah napisala je 2009. godine u knjizi da joj je Kastro priznao da je otac „plemenu“ dece, međutim teško je odvojiti istinu od legende.

Sam Kastro retko je pričao o svom privatnom životu.

„Privatan život, po mom mišljenju, ne bi trebalo da bude instrument za javnost ili politiku“, izjavio je 1992. godine.

On nije odobravao „američki stil političke porodice“.

„Odbijam da mešam porodicu sa politikom. U tom smislu, ideja o “prvoj dami“ mi je smešna“, rekao je Kastro u dokumentarnom filmu reditelja Olivera Stouna iz 2003. godine, u kome je priznao da nikada nije bio oženjen Dalijom Soto del Valje, sa kojom je živeo od 1980. godine i sa kojom ima pet sinova.

Prema navodima, on je voleo plavuše, a zaveo je mnoge Amerikanke, Nemice i Italijanke 50-ih i 60-ih godina prošlog veka.

Početkom 60-ih kada je njegova moć počela da raste, Kastro je imao aferu sa devojkom iz Nemačke Maritom Lorenc, koju je CIA unajmila da ga ubije.

Međutim, ona je kasnije medijima ispričala da je izgubila nerve i bacila otrovne pilule u toalet, i umesto da ga ubije provodila vreme sa njim u Hilton hotelu u Havani.

Kako je priznala, imao je neobjašnjivu moć nad njom od dana kada ga je upoznala.

„Kada je pričao sa vama, to je radio veoma prisno, gledajući pravo u oči. Nije mi dozvoljavao da se potpuno svučem. On je bio najslađi i najnežniji“, objasnila je ona.

Istoričari tvrde da Kastro ima najmanje sedmoro dece sa tri žene, ali pretpostavlja se da ih ima i više iz tajnih afera.

Prema njegovim rečima, njegov jedini brak bio je sklopljen 1948. godine sa Mirtom Dijaz Balart, studentom filozofije sa kojom ima sina.

Brak sa njom se raspao kada je bio uhapšen nakon neuspelog napada na barake Monkada vojske 1953. godine, i kada je saznao da je ona prihvatila posao u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

U međuvremenu, imao je aferu sa Natali Revueltom, koja je u to vreme bila udata i sa kojom ima ćerku.

Ona je 1993. godine napustila Kubu i preselila se u Majami.

Ipak, prema pisanju, najuticajnija žena u njegovom životu bila je Selija Sančez, član pokreta, koja mu je bila bliska prijateljica i lična sekretarica, a po mnogima i više, sve dok nije umrla od raka 1980. godine.

Sem ćerke, sva Kastrova deca još žive na Kubi, gde izbegavaju medijsko eksponiranje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.