Kićenje jelke

Jedan od najlepših običaja u vezi s nastupanjem Nove godine jeste kićenje jelke. Smatra se da je nastao tako što je sveti Bonaficije spasao život jednom detetu kojeg su pagani hteli da žrtvuju, i to tako što je jednim udarcem pesnice sravnio sa zemljom hrast oko kojeg su se oni okupili. Na mestu gde se nalazio hrast nikla je jela, kao simbol večnog života Isusa Hrista.
Kako ćete okititi jelku u današnje vreme – stvar je ukusa, dovitljivosti, materijalnih mogućnosti, ali i znanja. Mi vam nudimo nekoliko saveta u vezi s kićenjem, kako bi vaša novogodišnja jelka bila pravi odraz raspoloženja u kojem ste. Pozabavimo se, prema tome, bojama.
Kada kitite jelku, ne preterujte s bojama, ali ne preterujte ni s preuranjenim kićenjem. Ukoliko prerano okitite jelku, može se desiti da vas sav taj sjaj i bleštavilo boja zasite pre vremena. U duhu naših običaja, razmislite o tome da bi jelku trebalo da postavite neposredno pred Gregorijansku Novu godinu, kako bi ostala (i, naravno, održala se, ukoliko je prirodna) do Nove godine po Julijanskom kalendaru. Takođe, poželjno je da svaki ukućanin, pa čak i gost, stavi neki svoj ukras na jelku, kako bi se osećao prijatnije. To ne moraju nužno biti kupovni ukrasi; podjednako lepa može biti i jelka okićena bombonama ili ukrasima koje sami napravite. No, vratimo se bojama.

  • Zelena – ovu boju treba što više koristiti. Novogodišnja groznica može biti jako stresna i zato je važno da kućom dominira zelena, jer je to boja koja umiruje. Pored toga, odličan je kontrast dominantno crvenoj novogodišnjoj boji. Ukoliko ste se odlučili za zelenu jelku, to je dobar izbor, jer uz zelenu boju pristaje čak i mnoštvo raznobojnih ukrasa.
  • Bela – feng šui kaže da je to boja bez života, "boja bez boje", i da nije preporučljivo koristiti je u ovakvim prilikama. U poslednje vreme se, međutim, pojavljuje sve više belih novogodišnjih jelki i ukrasnih grana, koje mogu biti podjednako ukusno okićene. Ipak, ukoliko kitite belu jelku, trebalo bi da vodite računa o tome da ne mešate više od dve boje ukrasa.
  • Crvena – ne kaže se uzalud da je to boja koja simbolizuje radost, sreću, uživanje, ali i duboku i strasnu ljubav. Takođe, veruje se da štiti od negativne energije i bez sumnje se može reći da je to boja koju, počev od garderobe Deda Mraza, pa do ukrasnih traka i lampica, najčešće možete videti pred novogodišnje praznike. Crvena boja ukrasa idealno se slaže uz zlatnu.
  • Plava – boja duhovnosti, saosećajnosti i nežnosti. Povezuje se s duhovnošću, stalnošću i vernošću. Kao i zelena, i ona deluje smirujuće. Zato, ako se umesto za zelenu, opredelite za belu veštačku jelku, idealna boja ukrasa je upravo plava.
  • Ljubičasta (purpurna) – boja koja simbolizuje vernost, istinitost, ljubav i patnju. To je, u isti mah, i boja visokog plemstva, te jelka može zaista izgledati ekskluzivno ukoliko njom dominira ljubičasta boja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.