U trendu

Kina: Starac krenuo peške kući na put dug 1.500 kilometara

Kineski starac (73) koji se nedavno izgubio u Zabranjenom gradu u Pekingu, krenuo je peške u svoj rodni grad, udaljen 1.500 kilometara, i prepešacio 100 kilometara za šest dana, pre nego što ga je policija pronašla.

Muškarca, kog su kineski mediji identifikovali kao Jua, bio je sa grupom penzionera u poseti spektakularnom Zabranjenom gradu 13. oktobra, prenela je Raša tudej.

Ju se odvojio od svoje grupe tokom šetnje palatom u kojoj je bila velika gužva. Starac, koji je jedva pismen, ostao je sam, bez mobilnog telefona, lične karte, pa i bez broja telefona turističkog vodiča ili svoje dece.

On je kasnije rekao da je pokušao da razgovara za ljudima u uniformama u okviru turističkog lokaliteta, ali da niko nije razumeo njegov dijalekt, posto Ju ne govori standardnim mandarinskim kineskim jezikom.

Posle toga je, umesto da čeka pomoć u Zabranjenom gradu, odlučio da krene peške kući u svoj rodni grad Rujan, koji je udaljen 1.500 kilometara od Pekinga.

Žuljevi, godine, pa čak ni pekinški smog nisu sprečili Jua u njegovoj nameri. Orijentišući se prema suncu nastavio je da hoda ka jugoistoku.

Pošto je kod sebe imao novca mogao je da kupi hranu, ali nije spavao po hotelima, već pored puta.

Policajci su ga pronašli posle šest dana kada je stigao do grada Tianđin.

„Nikada više neću putovati“, rekao je ovaj vremešni Kinez.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.