U trendu

Kineski bogataši neguju tradiciju, rugaju se Zapadu

Cene najekstravagantnijih kuća u Kini se kreću na tržištu od 100 miliona dolara i više. Upravo je takva kuća sa čak 32 sobe koju je Sotebi stavio u svoju ponudu za 150 miliona dolara, i vrlo je brzo dospela na naslovne strane. Imanje nazvano „Utopija“ na mandarinskom smatra se najskupljim domom u Kini, a pravi je pokazatelj trenda koji za bogataše znači moderan luksuz u toj zemlji.

Dok je poslednjih decenija među bogatašima u Kini prevladavao trend kopiranja zapadnjaka i njihovog uređenja, uključujući bazen i vinski podrum, sada su najtraženije nekretnine u kineskom tradicionalnom duhu.

Utopiju odlikuje veliko vrtno kamenje, brojni nakošeni krovovi i tornjevi koji su simbol istorijske kineske estetike.

– Potražnja se menja, možemo da vidimo kako tradicionalan stil uređenja ponovo postaje sve popularniji, posebno kod najbogatijih kupaca – kaže Sani Liu, generalni direktor firme China Index Academy.

Uprkos sklonosti prema stilskom dizajnu, istorija određenog doma nije važna luksuznom tržištu. To je evidentno u najstarijim kineskim gradovima u kojima je očuvanje baštine palo u drugi plan naspram modernoj urbanizaciji. U Pekingu su u drevnim ulicama građevinari često rušili stogodišnje zgrade samo kako bi na njihovom mestu napravili neukusne replike tradicionalnih domova.

Foto: Unsplash/Pixabay.com
Foto: Unsplash/Pixabay.com

I dok graditelji ne žele da troše vreme na renoviranje starih zgrada, kineski potrošači nagonski povezuju luksuz sa nečim novim, objašnjava fakultetski profesor Semjuel Lijang, koji predaje Urbanizam. Čak i kod kupovanja kuća tradicionalnog stila, one moraju da budu nove.

Popularnost domova koji izgledaju tradicionalno među najbogatijim građanima Kine debelo se naplaćuje. Liju ističe kako ručno izrađeni materijali i dekoracije u kineskoj arhitekturi koštaju više nego u zapadnjačkom dizajnu. Prema studiji firme za nekretnine i statističkim podacima tržišta, zaokret prema tradicionalnim kućama dogodio se pre tri godine.

Dok bogati žive u naseljima koje se po uzoru na SAD-u nazivaju Orange County i Central Park, oni superbogati sve više izbegavaju povezivanje sa Zapadom i rugaju mu se.

Kineski kupac sa velikom količinom novca najčešće je puno putovao i već poseduje nekretnine po svetu, možda čak i dvorac u Francuskoj ili vinograd u Kaliforniji – kaže Liz Flora, urednica Jing Dejlija, portala koji pokriva luskuzne potrošačke trendove u Kini.

Foto: annlou/Pixabay.com
Foto: annlou/Pixabay.com

Tako se oni koji žele zapadnjački izgled svojih domova smatraju skorojevićima i malograđanima, dok je to pre 10-ak godina bio vrhunski ukus i stil.

Kako kinesko tržište postaje sve sofisticiranije i ljudi globalno putuju, brzo uče kako su kopije zapadnjačkog stila prazne i lažne, kao Diznilend u arhitekturi koji nema trajnu vrednost. To je jedan od glavnih razloga povratka tradiciji.

Za zemlju superbogataša, najpoželjnije lokacije se i dalje nalaze u inostranstvu, koje im često može ponuditi bolji kvalitet života i prestižnije školovanje za decu. Izveštaj je pokazao da čak 53 posto ispitanih bogatih Kineza planira da kupi svoju sledeću imovinu u Evropi, pa će na zapadu imati pravi zapadni stil, a u Kini onaj koji je originalno kineski, prenosi portal Express.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.