U trendu

Kinezi žele da internacionalizuju svoje nacionalno piće, baiđu

PEKING – Kineske vlasti planiraju da kinesko nacionalno piće, koje se u toj zemlji konzumira vekovima – baiđu i koje je slično srpskoj rakiji internacionalizuju tako što će da povećaju njegov izvoz.

Baiđu je malo poznat u Evropi, ali u 2022. godini proizvodeno je 6,7 milijardi litara baiđua u Kini, prema podacima Nacionalnog biroa za statistiku u Kini, preneo je kineski CGTN.

Prethodnih godina, povećan je izvoz u Evropu, u pojedine zemlje.

Međutim, izvoz je mali naspram proizvodnje – Zeng Congćing, šef jedne od kompanija koja priozvodi alkohol, rekao je da se samo 0,24 odsto baiđua izvozi.

U subotu, delegacija Kineskog udruženja za alkoholna pića (CADA) došla je na sastanak sa Paragrafom, kompanijom koja je glavna za isporuku u sektoru pića.

Šef delegacije veruje da Kina mora da kaže priču o baiđuu dobro kako bi poboljšala izvoz.

„Kada je reč o opijanju, postoji velika kulturološka razlika između Kineza i zapadnjaka. Kinezio vole da piju kako bi se družili, a obavezna je i kineska hrana. Znamo da su Kinezi oduševljeni etiketom na piću, koja izgleda drugačije (u odnosu na ostala pića)“, rekao je šef CADA Juan Jue.

U januaru 2021. godine, kineska Generalna carinska uprava zvanično je nazvala nacionalno piće „Čajniz baiđu“ na engleskom.

„Internacionalizacija ‘Kineskih baiđua’ je planirana odavno. Na početku, neki vodeći proizvođači ovog pića radili su sami na izvozu svog proizvoda. Danas, CADA planira da sarađuje sa vodećim proizvođačima ‘Čajniz baiđua“ kako bi se taj proizvod više prodavao u svetu“, rekao je Juan za CGTN.

Direktor „Valentajn internešnl biznis konekšnsa“ i čovek koji dugo radi na učvršćavanju mostova između Velike Britanije i Kine Dejvid Valentajn izjavio je da je evropsko tržište za baiđu vrlo obećavajuće, ali i da je ispijanje „čistog“ pića, koje ima između 35 i 60 odsto alkohola, teško za mnoge Evropljane.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.