Ko jede životinje u berlinskom Zoo-vrtu?

Panika izazvana problemom kravljeg ludila postaje sve ozbiljnija. U Nemačkoj pogotovo, jer je tamo problem zaražene govedine iskombinovan i sa čestim slučajevima salmonele kod kokošaka, ali i skorašnjim otkrićem koje je pokazalo da su svinje u Nemačkoj dugo bile na steroidima, istim onim koje su koristile istočnonemačke plivačice, iz tog razloga i nepobedive i u svojim rezultatima skoro izjednačene sa muškarcima. Ipak, steroidi su doveli do toga da mnoge od njih danas imaju maljave grudi, a što se tiče svinja koje su kljukane ovakvim preparatima, one nisu preporučljive za jelo.

Znači nema kokošaka, nema govedine, nema svinjetine. Pa šta onda da jedu Nemci, tradicionalno ljubitelji mesa i antivegetarijanski nastrojeni? Ribu? Da, riba je OK, ali je na tržištu u Nemačkoj ima jako malo i ona i nije baš deo njihovih navika i nacionalne kuhinje. Divljač? Možda srnetina? Da, srnetina je zaista ukusna, ali je i ona tokom zime prehranjivana hranom u kojoj je bilo i životinjskih sastojaka, odnosno mlevene koštane srži za koju se smatra da uzrokuje kravlje ludilo.

Jedan nemački novinar se u tekstu povodom ovakvih problema podsmehuje strahu i panici koja je zavladala, ali i nemačkoj nepresušnoj ljubavi prema mesu, i upozorava građanstvo da ni psi, ni mačke nisu pogodno za jelo, jer se one hrane konzervama u kojima je glavni sastojak problematična govedina. Takođe upozorava ni da sa hrčcima i morskim prasićima stvari ne stoje dobro, jer je i njihova hrana životinjskog porekla.

Neko se šali, neko se smeje, a nekome se plače. Rafovi u prodavnicama su prazni. Mesa nema. Ljudi se klone svega onoga što su do juče jeli. A neki se i snalaze na prilično bizarne načine. Osoblje Berlinskog zoološkog vrta je počelo da obilazi oko kaveza i neki su i ostali prazni. Na trpezi dojučerašnjih savesnih i vrednih čuvara životinja su se našle 4 patke, 7 kokošaka, a guski više i nema. Pošto je pernata živina skoro „počišćena“, pitamo se šta će sledeće da se nađe na jelovniku. Hoće li možda da im zapadne za oko (preciznije: pod pribor za jelo) slon? Tu zaista ima dosta mesa i osoblje bi bilo mirno najmanje godinu dana. A mogu li krokodili da dođu u obzir?

Verovali ili ne, mogu! I već se nalaze na trpezama Nemaca! Naime, u prodavnicama nema govedine, prasetine, jagnjetine, ali su se zato pojavile neke egzotične vrste mesa, koje ranije nisu bile u upotrebi. I dok „klasičnim“ mesarima posao propada, dotle onim dosetljivijim cveta, jer prodaju meso losova, nojeva i krokodila! Kako je počelo, nemačka će kuhinja, inače prilično monotona i neinventivna, postati vrlo bogata i početi da konkuriše bogatstvu jedne Kine u kojoj skoro da ne postoji nešto što se ne jede – od mozga majmuna, preko lastavičjeg gnezda do ajkulinih peraja.

Na slici: Berta sa svojom ljubimicom iguanom.
Berta: „Šta danas spremiti za ručak?“
Iguana: „Ovaj…gulp…zašto ne bi postala vegetarijanac?“

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.