U trendu

KOJI LIK! Zasadio NAJOPASNIJU BILJKU na svetu iz veoma čudnog razloga (foto)

Uh, da li biste se i vi usudili na ovakav podvig?

Danijelu Emlin-Džonsu baštovanstvo nije strano, jer u njegovom domu živi dosta biljaka i sigurno je već otkrio sve blagotvorne efekte koje ovaj hobi može da ponudi.

Ali zašto je odlučio da posadi jednu od najopasnijih biljaka na svetu?

To je biljka gimpi gimpi koja raste u svom prirodnom okruženju u Australiji. Ugrožena je vrsta i neki bi rekli da je to dobra stvar. Cela biljka, i stabljika i listovi, prekriveni su šupljim dlačicama koje se lako „odlepe“ sa lista i zalepe se za nešto drugo, poput kože, ako je dodirnete.

NE preporučujemo da je dirate. Nećete umreti, ali ćete osetiti ekstremni bol, najgori u svom životu. Opisuju to ‘’kao da te je struja udarila’’ i ‘’kao da te je neko polio kiselinom’’. Kada biljka dodirne kožu, ona oslobađa otrov (neurotoksine) koji utiče na nervni sistem. Bol traje dok ne uklonite sav otrov, što je izuzetno teško postići.

Da li je neko dotakao biljku?

Naravno, a posledice su bile prilično teške. Evo nekih dobro poznatih priča o pojedincima koji su prošli kroz ovaj pakao.

1. Za vreme Drugog svetskog rata nesrećni vojnik se sakrio u šumi, gde se našao među lišćem opasnog gimpi gimpija. Odveden je u bolnicu, gde se grčio od bolova duge 3 nedelje.

2. Australijanac je došao u blagi kontakt sa biljkom na grudima i licu, što je bilo izuzetno bolno. Borio se sa bolom svaki put kada bi zakoračio pod tuš u naredne dve godine.

3. Ova priča završila se tragično. Jedan čovek je koristio listove biljke umesto toalet papira. Bolovi su bili veoma jaki i nisu prestajali, pa je izvršio samoubistvo.

Danijel je takođe imao kontakt sa biljkom, iako prilikom nege koristi rukavice i zaštitnu opremu. Osetio je blagi ubod po rukavicama, ali kaže da nije bilo loše. Bio je spreman za takvu situaciju, jer je pri ruci imao 3% hlorovodonične kiseline, koju je, kako kaže, trebalo da namaže na zahvaćeno mesto, što bi ublažilo bol.

Na kraju, zašto je ovaj čovek zasadio najopasniju biljku?

Danijel već ima dosta biljaka kod kuće, između ostalog uzgajao je banane u bašti i verovatno i neke prilično zahtevne biljke. Umesto da se uhvati u koštac sa npr. smokvom, koja takođe zahteva mnogo brige i pažnje, iz dosade je radije posadio jednu od najopasnijih biljaka na svetu.

„ Želeo sam da unesem malo drame u svoj biljni svet“, rekao je on.

Kupio je seme preko interneta i nije bilo jeftino, oko 60 australijskih dolara. Sada biljku drži u kavezu, a pored nje je stavio znak za opasnost. Kada se brine o biljci, koristi zaštitnu opremu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar