U trendu

Koliko samo loše zvuče: Nove hrvatske reči nasmejale ceo region

Nedavno je veliku buru u javnosti izazvao izbor najlepše nove srpske reči , i dok se u našem jeziku vekovima koriste tuđice koje su se potpuno odomaćile, komšije Hrvati uvek su bili poznati po

Nove reči iz komšiluka – utjecajnik, trogodak, vodomet… dobro su nasmejale ceo region, ali čini se da nisu dobro prošle među zvaničnicima za jezik i pravopis. Tamošnji mediji pipu da su nove reči toliko loše da časopis Jezik nijednu nije odabrao kao pobedničku ove godine.

„U Hrvatskoj se više ne kaže „het-trik“ kada neki fudbaler postigne tri gola na jednoj utakmici. Nova reč je „trogodak“. Isto tako, susedi više neće koristiti reč „vaterpolo“ već “ vodomet“. Očigledno je da Hrvati žele da pronađu što više svojih reči za pojmove koji dolaze iz engleskog jezika. A, poznato je koliko je engleskih reči u mnogim jezicima u svetu, pogotovo je to vidljivo u državama bivše Jugoslavije.“, piše srpski Kurir u članku o „novim hrvatskim rečima“.

„Našim dobrim susedima treba reći da-stanu! Ode ovo u 3.14m“, „Susedi izmisliše 8 novi reči samo da prestanu da pričaju srpski“, šale se na društvenim mrežama.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar