U trendu

Kolumbija: Uklanjanje 70 nilskih konja Pabla Eskobara koštaće 3,5 miliona dolara

LONDON – Uklanjanje 70 nilskih konja koji su pripadali narko bosu Pablu Eskobaru koštaće Kolumbiju 3,5 miliona dolara.

Eskobar je nilske konje doneo u Kolumbiju krajem 80-ih godina, ali nakon njegove smrti 1993. godine životinje su ostavljene da slobodno lutaju po vrućoj, močvarnoj oblasti Antiokuja, gde su ekološke vlasti bile nemoćne da obuzdaju njihovo razmnožvanje, prenosi Gardijan.

Kako se navodi, od prvobitna četiri nilska konja koja su pobegla sa Eskobarovog seoskog imanja danas postoji oko 130, što je najveća populacija van Afrike.

Bez prirodnih predatora koji bi ih držali pod kontrolom, njihova populacija će nastaviti eksponencijalno da raste, a jedna studija procenila je da će do 2034. godine nilskih konja biti 1.400.

Vlasti su saopštile da planiraju da uhvate i premeste skoro polovinu nilskih konja u narednim mesecima, od kojih 10 ide u utočište Ostok u severnom Meksiku, a 60 u još neimenovani objekat u Indiji.

„Cela operacija bi trebalo da košta oko 3,5 miliona dolara“, rekao je vlasnik utočišta Ostok Ernesto Zazueta.

On i lokalni guverner kolumbijskog regiona u kojem žive nilski konji kažu da planiraju da namame životinje mamcem u ograde, gde će ostati zatvorene pre nego što budu stavljene u posebne sanduke za transfer.

Vlasti su u jednom trenutku pokušale da ubiju životinje, ali su odustali nakon što je ta ideja izazvala gnev javnosti.

Jedna od ideja bila je i sterilizacija, ali su se nilski konji razmnožavali brže nego što lokalni stručnjaci mogu da ih pronađu, uhvate i kastriraju.

Studije su upozorile da nilski konji oštećuju ekosistem u Magdaleni – najvećoj reci u Kolumbiji, jer svaki nilski konj pojede oko 40 kilograma trave noću, što znači da samo njihov izmet truje vodu, ubija ribu i ugrožava bogat biodiverzitet reke.

Nilski konji takođe sve više napadaju lokalno stanovništvo, a napadi su poslednjih godina sve češći.

Zbog svega toga, kolumbijsko Ministarstvo životne sredine je prošle godine proglasilo nilske konje invazivnom vrstom, što je otvorilo vrata za eventualni odstrel, ali se plan transfera nilskog konja smatra konačnom merom spasavanja života.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar