U trendu

Kompjuter u torbi

Mali je i lak za nošenje, a omogućava kontakt sa svetom za svega nekoliko sekundi. Laptop je uređaj bez koga moderni poslovni ljudi ne mogu da zamisle svoj radni dan. Ovaj pokretni kompjuter, koji podseća na veliku svesku, jer se tako i otvara, a nosi se u posebno dizajniranoj torbi i može se koristiti na ulici, u parku, ili bilo gde da se čovek nalazi, otvara nove mogućnosti u brzom uspostavljanju komunikacije. Zbog toga se sve češće koristi u poslovnom svetu.
Laptop je relativno moderan pronalazak, jer postoji oko tri decenije, a prvi pokretni kompjuteri izgledom nisu baš podsećali na današnje verzije, pošto su bili prilično nezgrapni i veliki. Sve je počelo kasnih sedamdesetih godina prošlog veka, kada se pojavila prva verzija laptopa, koju je izumeo Vilijam Mogridž.
Pokretni kompjuter sličniji verziji koju danas poznajemo pojavio se 1983. godine, a izumeo ga je Meni Fernandez. Ipak, mnogobrojni stručnjaci u oblasti računara smatraju da je prvi laptop u stvari bio kompjuetr osborn 1 Adama Osborna, koji se na tržištu pojavio početkom osamdesetih godina prošlog veka i koji je koštao skoro 2.000 dolara. Ovaj laptop je bio dosta lak i jednostavan za nošenje, imao je monitor od pet inča, modernu tastaturu, u njega je mogla da se ubacuje disketa i imao je posebnu bateriju za punjenje.
Kompanija Majkrosoft počela je 1982. godine razvoj ove tehnologije – kompjutera koji se mogu lako prenositi i koristiti u raznim uslovima. Godinu dana kasnije na tržištu se pojavio novi laptop, koji je radio na baterije, imao je flet ekran i izgledom je podsećao na današnje pokretne kompjutere. Kompanija IBM plasirala je na tržište svoj potrabl kompjuter 1984. godine, a dve godine kasnije ljubiteljima moderne tehnologije ponuđen je još jedan pronalazak, manji i lakši kompjuter TPC-200. Prvi laptop kompanije Kompak pojavio se na tržištu 1988. godine, a u vremenu koje je usledilo velike firme su se prosto utrkivale u plasiranju novih pronalazaka – sve lakših i boljih pokretnih kompjutera. U međuvremenu je i cena ovih uređaja išla nadole, pa je laptop postao pristupačniji i ljudima s prosečnim primanjima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (3)