U trendu

Konačno otkrivena misteriozna „duh“ čestica tamne materije?

Naučnici veruju da su detektovali tragove hipotetičke čestice tamne materije, što je otkriće koje bi moglo da pomogne u razotkrivanju nekoliko najzbunjujućih misterija svemira.

Sva materija u univerzumu sastoji se od mnogo različitih vrsta čestica. Najčešći su to protoni, neutroni i elektroni. Međutim, tim teorijskih fizičara veruje da su otkrili prve dokaze o već dugo hipotetičkim aksionskim česticama koje izlaze iz obližnjih neutronskih zvezda.

Istraživači veruju da su aksioni možda odgovorni za visokoenergijske emisije Iks-zraka koje izlaze iz grupe neutronskih zvezda, koje su najmanje i najgušće zvezde za koje se zna da postoje, nazvane Veličanstvena sedmorka.

Aksioni su dugo bili neuhvatljivi jer „slabo komuniciraju“, što znači da se retko sudaraju sa drugim česticama a umesto toga često prolaze kroz njih. Oni su vodeći korak za objašnjavanje tamne materije.

Teorije sugerišu da aksioni mogu da postoje kao tamna materija ili mogu da ih stvore druge čestice koje se sudaraju. Njihovo otkriće odgovorilo bi na mnoga pitanja postoje u vezi sa tamnom materijom, za koju se veruje da čini veliki procenat svemira koji zapravo ne možemo da vidimo.

„Aksione možete zamisliti kao duhove čestice. Oni mogu biti bilo gde u svemiru, ali ne ostvaruju snažnu interakciju sa nama, tako da još uvek nemamo nikakva zapažanja o njima“, objasnio je koautor istraživanja Rejmond Ko.
Tim istraživača veruje da aksioni nastaju u jezgru neutronske zvezde kao rezultat sudara neutrona i protona. Tada se misteriozne čestice ispaljuju u jako magnetno polje zvezde, gde se pretvaraju u fotone – čestice svetlosti – koji čine rendgenske zrake otkrivene teleskopima na Zemlji.

Istraživači kažu da ova studija ne utvrđuje definitivno postojanje aksiona, ali pruža uverljive dokaze za to.

Nadaju se da će moći da potvrde otkriće čestice skeniranjem Veličanstvene sedmorke NASA-inim NuSTAR teleskopom, koji je osetljiviji od teleskopa koji su do sada korišćeni u istraživanju.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar