U trendu

Konačno rešena misterija: „Vanzemaljac“ iz Atakame je zapravo… (foto, video)

Konačno je rešena misterija mumije koja je pronađena u napuštenom rudarskom gradu La Noria u pustinji Atakama u Čileu.

Iako se nagađalo da reč o stvorenju vanzemaljskog porekla, posle 15 godina od pronalaska ovog kostura, saznalo se da se radi o devojčici sa nekoliko mutacija na genima.

https://twitter.com/NewsDaily112/status/977078407371554816

Uprkos činjenici da je bila veličine fetusa, prvobitni testovi pokazali su da kosti pripadaju detetu starom između šest i osam godina. Testovi na mumiji nazvanoj Ata su pokazali da su procenjena starost kostiju i druge anomalije upravo rezultat genetskih mutacija, piše BBC.

Njena veličina, ali i oblik glave, kao i manjak rebara, godinama su budili sumnje o poreklu mumije. O njoj su snimili i dokumentarni film u kojem se navodi i da bi njeni ostaci mogli biti dokaz da su Zemlju u prošlosti posetili vanzemaljci.

To je, međutim, sada potpuno demantovano. Ostaci pronađeni umotani u belu tkaninu i vezani ljubičastom vrpcom su – ljudski. Nakon pronalaska, kostur je prodat privatnom kolekcionaru iz Španije.

– Bilo nam je čudno što su kosti po gustini i obliku izgledale kao da pripadaju starijem detetu. Sada verujemo da je za to odgovoran jedan od mutiranih gena – rekao je Geri Nolan, profesor mikrobiologije i imunologije s medicinskog fakulteta na univerzitetu Stanford u Kaliforniji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)